Röviden

2004. 10. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban szeptemberben az árak 0,4 százalékkal mérséklődtek az előző hónaphoz viszonyítva, az infláció éves összevetésben pedig 1,9 százalékos ütemű volt – jelentette a német statisztikai hivatal. A német inflációs statisztika megerősíti a szakértők várakozását arról, hogy az eurózónában is lefelé, 2,1 százalékra módosítják majd a szeptemberi éves inflációs statisztikát a korábban prognosztizált 2,2 százalékról, amikor a végleges adatot október 18-án közzéteszik. (MTI–Eco)

A cseh ipari termelés augusztusban 8,7 százalékos ütemben bővült, ami alaposan elmaradt a szakértői várakozásban szereplő 13 százalékos ütemtől és a júliusi 11 százalékos termelésbővüléstől egyaránt. A tegnap közzétett adatok szerint az ipar értékesítése viszont 9,9 százalékkal nőtt augusztusban, szemben a júliusi öt százalékkal. Éves összevetésben a cseh ipari termelés növekedési üteme az előző öt hónap mindegyikében meghaladta a tíz százalékot. (MTI–Eco)

Az Agrana-csoporthoz tartozó dán Vallo Saft megvásárolja a német Wink-csoport száz százalékát. A Wink az egyik legjelentősebb európai gyümölcslékoncentrátum-gyártó rangjában áll. (MTI–Eco)

A Zalakerámia Rt. vezérigazgatója, Hanzel István munkaviszonya 2004. október 11-én megszűnt. Hanzel István 2003. december 15-től egyedüli vezérigazgatóként irányította a Zalakerámiát. A cégnek korábban két vezérigazgatója volt, Hanzel István mellett Albrecht Lórántné töltötte be ezt a tisztet. Albrecht Lórántné tavaly decemberben gazdasági vezérigazgató-helyettes lett, majd határozott idejű munkaszerződése lejártával, 2004. május 31-én távozott a cégtől. (P. B.)

A három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy aukcióján 10,47 százalékos átlagos éves hozam alakult ki, ami az egy héttel korábbinál 39 bázisponttal, a hétfői 10,54 százalékos másodpiaci referenciahozamnál pedig hét bázisponttal alacsonyabb. Az aukción a 101,55 milliárd forintnyi kereslet több mint a négyszerese volt a meghirdetett mennyiségnek, az Államadósság Kezelő Központ azonban csak a felajánlott 25 milliárd forintnyi kincstárjegyet értékesítette. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.