Röviden

2004. 10. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Rt. aukcióján a tízéves államkötvény átlaghozama 50 bázisponttal, az ötévesé 42 bázisponttal csökkent. A tízéves államkötvényből a felajánlott és értékesített 25 milliárd forintnyi mennyiségre 63,86 milliárdnyi jegyzés érkezett. Az ötéves államkötvény hatodik aukcióján 97,93 milliárd forintnyi jegyzés érkezett az ÁKK által meghirdetett és értékesített 35 milliárdos keretösszegre. Az államkötvény 9,35 százalékos éves átlaghozammal kelt el. (P. B.)

A Fiat járműipari részlegének harmadik negyedévi üzemi vesztesége 270 millió euró lett, egy évvel korábban még 314 millió eurós veszteséget írt. A csoportszintű üzemi veszteség 97 millió eurót ért el a tavalyi harmadik negyedéves 285 millió euró után. Elemzők azt várták, hogy az autógyártó részlegnek a javuló forgalmi adatok következtében csak 250 millió euró körüli vesztesége képződik. (MTI–Eco)

Az ABB svájci–svéd gépipari konszern üzemi és adózott eredményét is növelte a harmadik negyedévben, bár a piac várakozásaihoz képest kisebb mértékben. A nagy adósság és az amerikai azbesztperek miatt az elmúlt években csőd szélére jutott társaság arra számít, hogy az idei év egészében nyereséges lesz, míg az elmúlt években kétmilliárd dollárnyi veszteséget halmozott fel. (MTI–Eco)

A cseh CEZ két cseh áramszolgáltatóban vásárolt részesedést a német E.ON-tól, kihasználva ezzel egy tavaly júliusi vételi opciót, amikor 30,28 százalékos részt vett a Severomoravska Energetikában. A CEZ a vételi árat nem közölte, egyes hírek szerint 4,5 milliárd korona körül fizetett. A CEZ öt cseh áramszolgáltató többségi tulajdonosa, de versenyhatósági döntés szerint ezek egyikétől meg kell válnia. (MTI–Eco)

A hét végéig a szorongatott helyzetben lévő Jukosz 3,4–3,5 milliárd dollárnak megfelelő adótartozást fizet vissza, ezzel teljes egészében rendezve a 2000. évre megállapított adótartozását. Az orosz elnök egyik tanácsadója korábban, egy befektetési konferencián úgy nyilatkozott, hogy a Jukosz elkerülheti fő termelőegysége, a Juganszknyeftegaz elárverezését, ha adóhátralékát gyorsan visszafizeti. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.