Röviden

2004. 10. 07. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bonyolult tarifarendszerek
A mobiltelefon-használók több mint kétharmada feltöltőkártyás rendszerben telefonál, sőt képtelen eligazodni a szolgáltatók által kínált tarifadzsungelben, s átláthatóbb árakat vár. A Tchibo-konszern megbízásából az ENS közvélemény-kutató intézet által végzett felmérésből kiderül, hogy az általános tarifabőségben a nők háromnegyed része, a férfiak fele nehezen igazodik el.

Növekszik az Alcatel forgalma
A francia Alcatel vezetője szerint üzletükben az úgynevezett feltörekvő piacok egyre nagyobb részarányt képviselnek majd. Serge Tchuruk közölte, hogy a fejlődő országok piaci részesedése az Alcatelnél már most is negyven százalék körül van. Tchuruk megerősítette, hogy Oroszországot változatlanul jó, biztonságos beruházási terepnek látják.

Hatvanmillió orosz előfizető
Oroszországban a mobiltelefon-előfizetők száma 2008–2010-re várhatóan eléri a hatvanmilliót, ami fele az ország lakosságának. Dmitrij Milovancsev orosz kommunikációs technológiai és távközlési miniszterhelyettes egy moszkvai fórumon azt mondta, hogy mára a mobiltelefon-előfizetők száma magasabb, mint a vezetékes készülékeké. Az ACM-Consulting gazdaságkutató intézet adatai szerint augusztus végén Oroszországban a mobiltelefon-előfizetők száma 55,630 millió volt.

Pályáztatják a romániai 3G-t
Romániában meghirdették a harmadik generációs (3G) mobiltelefon-szolgáltatási konceszsziókat. Az ajánlatokat őszig kell beadniuk az érdeklődőknek – jelentette be a román távközlési minisztérium.
A közlemény szerint az érdeklődőknek október 29-ig kell megtenniük ajánlataikat, a győzteseket november elején nevezik majd meg. Az ajánlattevőknek 2003-ban legalább háromszázmillió eurós forgalmat kellett elérniük; a kiválasztás beruházási és fejlesztési terveik alapján történik majd.

Negyedéves csúcs az értékesítésben
Eddig még soha nem adtak el egyetlen negyedév leforgása alatt annyi mobiltelefont a világban, mint az idei év második negyedében. A Gartner amerikai kutatóintézet számításai szerint 156 millió darabot sikerült piacra dobniuk a gyártóknak és a szolgáltatóknak.
A Nokia tartja világelső pozícióját, az eladásokban modelljei csaknem harminc százalékkal részesedtek az egy évvel ezelőtti több mint harmincöt százalék után. A telefonok eladásában az egyik húzóerő a latin-amerikai térség volt, ott az első negyedévhez képest húsz százalékkal nőttek az eladások a második három hónapban, sokan most tettek szert életük első mobiljára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.