időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Röviden

Puskás Bence
2004.10.05. 23:00

Előzetes kiszivárogtatás szerint Németországban a munkanélküliek száma szezonális kiigazítással 4,445 millióra nőtt szeptemberben
az augusztusi 4,418 millióról. A szövetségi munkaügyi hivatal várhatóan azzal kommentálja a fejleményt, hogy a gazdasági fellendülés továbbra is „megvan” Németországban, ám a munkaerőpiacon ennek még nem látszik nyoma. (MTI–Eco)

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte beszerzői menedzser mutatója 53,3 pont szeptemberről, 15. hónapja jelezve a teljesítmény javulását az ágazatban. Azonban a szeptemberi mutató a leggyengébb tavaly augusztus óta. A teljesítmény növekedése június óta lassul az euróövezeti szolgáltatásokban. Az elemzők 54,5 pontot vártak szeptemberről. (MTI–Eco)

Tisztességtelen árfolyam-befolyásolásért egymillió forintra bírságolta az Erste Bank Befektetési Rt.-t és 200 ezer forintra a brókercég üzletkötőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az indoklás szerint a PSZÁF megvizsgálta a BorsodChem-részvények árfolyammozgását a 2003. április 1. és november 3. közötti időszakban, amikor is a papírok tőzsdei ára jelentősen, 6000 forintról 13 000 forint fölé emelkedett. Június első felében csaknem kétezer forintos áremelkedés volt megfigyelhető, s ezen időszak forgalmát az Erste Bank Befektetési Rt. által végrehajtott jelentős saját számlás önkötések határozták meg. (P. B.)

A német és az osztrák leányvállalatok alapítását követően jelenleg Ázsiában és Amerikában folytat cégalapítási tárgyalásokat a Kürt Computer Rendszerház Rt., amely 2003-ban egymilliárd forintos árbevételt ért el, adózás előtti profitja meghaladta a százmillió forintot. (P. B.)

A tizenkét tagországból álló euróövezetben augusztusban kilencszázalékos szinten volt a munkanélküliség, az előző öt hónapban változatlan – jelentette az EU statisztikai hivatala. A gazdasági élénkülés nem járt jelentős számú munkahely létrejöttével – ezt jelzi a változatlan munkanélküliségi arány is. (MTI–Eco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.