Röviden

2004. 10. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetes kiszivárogtatás szerint Németországban a munkanélküliek száma szezonális kiigazítással 4,445 millióra nőtt szeptemberben
az augusztusi 4,418 millióról. A szövetségi munkaügyi hivatal várhatóan azzal kommentálja a fejleményt, hogy a gazdasági fellendülés továbbra is „megvan” Németországban, ám a munkaerőpiacon ennek még nem látszik nyoma. (MTI–Eco)

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte beszerzői menedzser mutatója 53,3 pont szeptemberről, 15. hónapja jelezve a teljesítmény javulását az ágazatban. Azonban a szeptemberi mutató a leggyengébb tavaly augusztus óta. A teljesítmény növekedése június óta lassul az euróövezeti szolgáltatásokban. Az elemzők 54,5 pontot vártak szeptemberről. (MTI–Eco)

Tisztességtelen árfolyam-befolyásolásért egymillió forintra bírságolta az Erste Bank Befektetési Rt.-t és 200 ezer forintra a brókercég üzletkötőjét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az indoklás szerint a PSZÁF megvizsgálta a BorsodChem-részvények árfolyammozgását a 2003. április 1. és november 3. közötti időszakban, amikor is a papírok tőzsdei ára jelentősen, 6000 forintról 13 000 forint fölé emelkedett. Június első felében csaknem kétezer forintos áremelkedés volt megfigyelhető, s ezen időszak forgalmát az Erste Bank Befektetési Rt. által végrehajtott jelentős saját számlás önkötések határozták meg. (P. B.)

A német és az osztrák leányvállalatok alapítását követően jelenleg Ázsiában és Amerikában folytat cégalapítási tárgyalásokat a Kürt Computer Rendszerház Rt., amely 2003-ban egymilliárd forintos árbevételt ért el, adózás előtti profitja meghaladta a százmillió forintot. (P. B.)

A tizenkét tagországból álló euróövezetben augusztusban kilencszázalékos szinten volt a munkanélküliség, az előző öt hónapban változatlan – jelentette az EU statisztikai hivatala. A gazdasági élénkülés nem járt jelentős számú munkahely létrejöttével – ezt jelzi a változatlan munkanélküliségi arány is. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.