Röviden

2004. 10. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 12 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy tegnapi aukcióján több mint kétszeres túljegyzés mellett 30 bázisponttal csökkent a hozamszint a két héttel korábbi értékesítéshez, és egy bázisponttal emelkedett a szerdai másodpiaci hozamhoz képest. Az aukcióra 76,35 milliárd forintnyi jegyzés érkezett a kibocsátó által meghirdetett és értékesített, 30 milliárd forint össznévértékű mennyiséggel szemben. A kincstárjegyek 10,11 százalékos átlagos éves hozammal keltek el a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva. (P. B.)

Jelentősen, 61 százalékkal csökkent az Amgen harmadik negyedévi adózott eredménye elsősorban a kutatásokkal és fejlesztésekkel kapcsolatos veszteségleírások miatt. A biotechnológiai cég egyidejűleg feljavította idei egyszeri tételek nélküli eredményvárakozását, illetve bevételkilátását. (MTI–Eco)

Lemondott a Lego dán játékipari konszern vezérigazgatója, miután az átalakítási program ellenére a vállalat nem tudott kilábalni a súlyos pénzügyi válságból. Kjeld Kirk Kristiansen, aki résztulajdonosa a családi tulajdonban lévő vállalatnak, 18 év után távozik a cég éléről. A jövőben az igazgatóság alelnöke lesz. A céget Joergen Vig Knudstorp vezeti tovább. (P. B.)

Zárt aukción kívánja értekesíteni a vergődő Jukosz olajóriás fő leányvállalatát, a Juganszkot az orosz vagyonügynökség. Az aukción várhatóan csupán olyan meghívott cégek vehetnek részt, amelyek a 800 millió dolláros foglaló letétele után zárt borítékban adják be árajánlataikat, és a legmagasabb árat kínáló győz a borítékok felbontása után. Az amerikai külügyminisztérium szerint bosszantó, ha a Juganszkot nem nyílt piacon és piaci áron adják el. (MTI–Eco)

Stagnált a Nestlé árbevétele, Amerikában erősebb, Európában gyengébb volt az üzletmenet – közölte a svájci élelmiszer-ipari társaság. A szeptemberrel végződött háromnegyed évben az árbevétel 64,6 milliárd svájci frank volt, ami összehasonlítható alapon 4,5 százalékos növekedést jelent. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.