Zuschlag a holokauszton viccelődött

Miközben az MSZP politikusai a náci eszmék elleni fellépést szorgalmazzák hetek óta, két ifjú szocialista képviselő a holokauszt áldozataival kapcsolatban viccelődött kedden, a Terror Háza előtti sajtótájékoztatót megelőzően.

Török László
2004. 10. 14. 20:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuschlag János és ifjú szocialista elvtársa között az alábbi rövid párbeszéd zajlott le, amely a Hír Televízió internetes lapján meghallgatható: „– Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek – vetette fel társa. – Azoknak már nem volt hideg – válaszolta Zuschlag nevetve, mire párttársa csak annyit mondott: – Hülye!”
*
A következő kérdés pedig már arra vonatkozott, hogy melyikük milyen autóval érkezett a Terror Háza elé. A szocialista politikusok ezt követően – immár a sajtótájékoztató hivatalos részében – felszólították a Fideszt, hogy vegyen részt az általuk kezdeményezett pénteki antifasiszta tüntetésen. – Ha ezt nem teszi meg a Fidesz, akkor fennáll a veszélye annak, hogy továbbra is a nyilasokkal kokettálnak – fogalmaztak.
– Elnézést kérek mindenkitől, akit akaratlanul megbántottam, nyilvánvalóan nem helyénvaló a szavakkal játszani, amikor a magyar történelem legtragikusabb eseményére emlékezünk – magyarázta a történteket Zuschlag János.
Nyakó István, az MSZP szóvivője párttársairól nem tudja elképzelni, hogy viccelődjenek zsidók deportálásán, a politikus szerint a viccelődőket máshol kell keresni. Otrombaságnak nevezte, hogy egy beszélgetésbe ízléstelen tartalmat akar valaki belemagyarázni, mint fogalmazott: „rossz az, aki rosszra gondol”.
– Szégyenteljes, hogy a magyar Országgyűlésnek ilyen képviselői vannak, akik viccelődnek egy bűnös eszme nevében megalázott, elhurcolt, legyilkolt emberek sorsán – hangsúlyozta Szijjártó Péter (Fidesz). Felszólította Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Kovács László MSZP-elnököt, hogy haladéktalanul határolódjanak el Zuschlag kijelentésétől.
Gusztos Péter (SZDSZ) megdöbbentő ízléstelenségnek tartotta az ifjú szocialista politikus által mondottakat, de örömét fejezte ki, hogy Zuschlag legalább elnézést kért.
Heiszler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: „Nem ismerem az elhangzottakat, ezért nem kívánom kommentálni azt.” – Bármit is mondtak az ifjú szocialista politikusok, egy ízléstelen tréfa nem csökkentheti a jelentőségét a pénteki demonstrációnak és annak az egységes fellépésnek, amellyel a magyar társadalom és az Országgyűlés elítéli a nyilas és náci eszméket – hangsúlyozta. Megjegyezte: attól, hogy a parlamentben időnként valaki káromkodik, az Országgyűlés közjogi, alkotmányos jelentősége nem csökken.



Zuschlag János és ifjú szocialista társa párbeszéde:
– Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek.
Z. J.: Azoknak már nem volt hideg, he – he – he.
– Hülye!
Z. J.: Sofőrrel jöttél már? Milyen autóval?…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.