Alakul az új távközlési verseny

El fog tűnni az a határ, ami még jelen van az európai hagyományos telefon-, valamint az internet- és a kábeltévé-szolgáltatók között azzal, hogy az internetalapú hangátviteli technológia (VoIP) egyre nagyobb teret nyer – áll a Fitch Ratings londoni elemzésében, amely szerint Oroszországban a nemzetközi beszélgetések felét már ilyen olcsó technológiával bonyolítják le.

2004. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő tanulmánya szerint az egyes nemzeti piacokon uralkodó hagyományos telefonszolgáltatók adósminősége és ellenálló képessége azon múlik, hogy mennyire tudják követni saját kínálatukkal az új technológia elterjedését. Az elemzés szerzői szerint a nagy szolgáltatók a jövőben „bizonyos mértékű önkannibalizmusra” is rákényszerülhetnek. A Fitch előrejelzése szerint a végfelhasználóhoz való közvetlen hozzáférés, a „local loop” számos országban már megindult teljes felszabadítása valószínűleg felgyorsítja a VoIP technológia elterjedését a telefonos hangátviteli szektorban, mert lehetővé teszi a végfogyasztónak a hagyományos szolgáltatóval fennálló vonalbérleti viszony felmondását. A VoIP technológia főleg a költségérzékeny kelet-európai piacokon terjed gyorsan. A Fitch Ratings tanulmánya szerint Oroszországban már több száz kis VoIP-szolgáltató működik a hangátviteli távközlési piacon, s az internetes hangátviteli szolgáltatások 93 százalékát ezek az alternatív szolgáltatók nyújtják. Tavaly Oroszországban bevétel szerint 50 százalékkal, híváshossz szerint 56 százalékkal nőtt éves összevetésben a VoIP-piac. A szolgáltatók forgalma 110 millió dollár, a hívások össztartalma 2,4 milliárd perc volt 2003-ban. Az orosz fogyasztók a távolsági beszélgetések 12 százalékát, ezen belül a nemzetközi hívások 50 százalékát VoIP-szolgáltatók révén bonyolították le tavaly, azzal együtt is, hogy a szélessávú telefónia elmaradottsága miatt ezt a szolgáltatást jórészt előre fizetett, „kaparós” kártyákkal, hosszas kódok tárcsázásával lehet csak igénybe venni – áll a Fitch felmérésében.
Az USA szövetségi távközlési felügyelete (FCC) már idén februárban megtette az első lépést az IP-alapú hangszolgáltatás szabályozása felé azzal, hogy jóváhagyott egy eljárást, amely véleményeket gyűjt arról, hogy miként legyen szabályozva a hagyományos hangszolgáltatás feljövőben lévő versenytársa. A jövőbeni szabályokkal kapcsolatban az FCC arról vár véleményeket, hogy a VoIP-t úgy szabályozzák, mint az agyonszabályozott hagyományos telefonszolgáltatás kiváltóját, vagy hogy a VoIP-szolgáltatás a nyilvános kapcsolású telefonhálózathoz (PSTN) kapcsolódjon-e. De a javaslat egészében azt sugallja, hogy az internetszolgáltatások zöme a jövőben is minimálisan legyen szabályozva. A VoIP-szolgáltatók üdvözlik az FCC hozzáállását, s azt a törekvését is, hogy a szabályokat formába öntsék, mert ez biztonságot ad szolgáltatónak és felhasználónak egyaránt, hiszen egy egységes VoIP-politika mindenképpel jobb, mint 50 különböző szabályozás – írta a Computerworld.
A szabályalkotási folyamat nyilván hónapokat vesz igénybe, hiszen számos VoIP-formát kell megvizsgálni, például a polver.com Free World Dialup szolgáltatását, amely lehetővé teszi, hogy a tagok a PC-jükre telepített szoftver segítségével beszélhessenek egymással, telefonokat viszont nem tudnak hívni.



Új lehetőségek. A nemzeti információs infrastruktúra-fejlesztési program (NIIF) országos, nagy sávszélességű gerinchálózata a kommunikáció új lehetőségeit biztosítja kutatási, felsőoktatási és közgyűjteményi közösségek számára. Egyik jelentős potenciális felhasználása az IP-alapú hangátvitel, az IP-telefónia. Idén már a NIIF teljes körére kiterjed az IP-telefóniaszolgáltatás, jelentős megtakarításokat biztosítva az intézmények távközlési költségeiben. A modern távközlési hálózatokban a hang- és adatintegráció az optikai infrastruktúrák kialakulásával már a 90-es évek elejétől megvalósult. Az NIIF gerinchálózata mindenesetre alkalmas többféle virtuális infrastruktúra létesítésére, ezzel tág felhasználói lehetőségeket nyújt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.