Jó ideje stagnál a mobiltelefon-piac

2004. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, egyelőre telítődött a hazai mobilpiac, az előfizetői számok igen kis mértékben növekednek a három szolgáltatónál. A nyolcmilliós előfizetői számot együttesen már idén elérték a szolgáltatók, ám a növekedés mértéke egy év óta – leszámítva a 2003. év végét – egyik hónapban sem haladta meg az egy százalékot. A karácsonyi ünnepek idén is megdobhatják a mobilpiacot, azonban mindössze egy és két százalék közötti változás várható. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szeptember végén 8,38 millió előfizetőt tartott nyilván, ami hatvanháromezerrel haladja meg az előző havi értéket. A lakosság nyolcvanhárom százaléka fizet elő jelenleg a három mobilszolgáltatónál. Ezen belül a T-Mobile piaci részesedése 47,61 százalék, a Pannon GSM-é 33,27 százalék, a Vodafone-é pedig 19,12 százalék a legfrissebb nyilvántartási adatok szerint. Megfigyelhető ugyanakkor, hogy a Vodafone növelte leginkább ügyfélkörét a havi összesítések szerint, a Pannon GSM-nél az eltelt fél évben a szeptember hónap volt az első alkalom, amikor megfordult a trend, azaz összességében – az új előfizetések és a lemorzsolódás együttes hatásaként – nem csökkent az ügyfélszám.
A harmadik generációs szolgáltatás (3G) bevezetését követően elviekben bővíthetik ügyfélkörüket azok a cégek, amelyek megvásárolják a frekvenciasávot, számítani lehet ugyanakkor arra, hogy elsősorban a meglévő előfizetők élnek ezzel a lehetőséggel. A 3G elsősorban az adatátviteli sebességben és a minőségben jelent majd változást a GSM-hez képest, ám az értéknövelt szolgáltatás drágább lesz a jelenlegieknél. December elejére kiderülhet, hogy mely szolgáltatókkal köt szerződést az NHH. A négy frekvenciasáv egyikét új piaci szereplő vásárolhatja meg, amennyiben a benyújtott pályázatok valamelyikét elfogadja az NHH, s a győztes cég kifizeti a hatóság által meghatározott összeget. Az új piaci szereplőnek nem írták elő, hogy mikortól szükséges megkezdenie a szolgáltatást. A hazai piaci szereplők számára meghirdetett három frekvencia közül kettő esetében szerepel a pályázati feltételek között Budapestre vonatkozóan a 2006. és országosan a 2008. január 1-jei időpont. A verseny miatt azonban könnyen elképzelhető, hogy Budapest belső kerületeiben már 2005-ben elérhető lesz a 3G.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.