Röviden

2004. 11. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mobilkom is pályázik a TM-re
A Telekom Austria leányvállalata, a Mobilkom is részt akar venni a montenegrói távközlési vállalat, a Telecom Montenegro (TM) privatizációjában – írta az osztrák Wirtschaftsblatt. A pályázatra a jelenlegi ismeretek szerint a Matáv mellett eddig a Western Wireless, a Telekom Slovenije, a Telekom Serbia és a Ceske Radiokomunikace jelezte érdeklődését. Montenegró az állami tulajdonban lévő részvények 51,1 százalékát értékesíti.

Perel a Nokia
Egyszerre két vetélytársa ellen is pert indított egy német bíróságnál a finn Nokia termékei jogtalan lekoppintása miatt. A francia Sagem ellen az a vád, hogy lemásolta a finn cég 6000-es szériájának egyik készülékét, amelyet az iparjogi védelem alá helyezett, a spanyol Vitelcom ellen pedig általában szabadalmi jogsértés a vádja. A Sagem konkrétan a MyX5-2 jelű modelljével vívta ki a Nokia „rosszallását”, s a finn társaság most kártérítést szeretne kapni, és egyben a két külföldi cég említett készülékei forgalmazásának leállítását szeretné elérni.

Eladó a Wind?
Olasz lapjelentések szerint az Enel olasz áramkonszern előrehaladott titkos tárgyalásokat folytat a France Télécommal távközlési leánycége, a Wind teljes eladásáról. A France Télécom szóvivője – bár híreszteléseket, mint mondta, nem kíván kommentálni – arra emlékeztetett, hogy cége pénzügyi igazgatója a harmadik negyedévi eredmények ismertetésekor bejelentette: a France Télécom elsődleges célja az adósságcsökkentés
és a szerves növekedés marad, miközben a csoport jelenleg kizárja a nagyobb készpénzes felvásárlást. A Wind a harmadik legerősebb vezetékes és mobilszolgáltató Olaszországban.

Szerződés a DT beruházásairól
Miután a Deutsche Telekom (DT) horvátországi leánycége,
a T-Mobile Hrvatska révén 21 millió dollárért 20 évre UMTS-mobilkoncessziót nyert el Horvátországban, a jövő hónapban végleges szerződésben rögzítik a német távközlési cég ezzel kapcsolatos horvátországi beruházásait. A DT szóvivője ugyanakkor nem kívánta kommentálni a boszniai Eronet mobiltársaság és a HT-Mostar távközlési társaság átvétele körüli bonyodalmakat.

Szigorú takarékosság
Német lapjelentések szerint szigorú takarékossági programot hirdet a T-Mobile jövőre: a német Deutsche Telekom mobilszolgáltató leánycége 2006-ig egymilliárd eurót akar megspórolni. A T-Mobile vezetője, René Obermann a dolgozóknak címzett levelében ezt írta: „a további növekedés és a cég jövője érdekében 2006-ig jelenlegi működési költségeink több mint tíz százalékát kell megtakarítani”. A takarékossági program keretében a T-Mobile teljes portfólióját felülvizsgálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.