Tarol az Executive MBA

Ma már elképzelhetetlen, hogy bárki is karriert futhatna be anélkül, hogy rendelkezne egy rangos iskola által kibocsátott felsőfokú menedzserdiplomával, az MBA-val. Jövő évtől Magyarországon a CEU Business School (CEU) mellett már a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetemen (BME) is elérhető az Executive MBA (EMBA), mely az elfoglalt üzletemberek számára nyújt menedzserképzést.

2004. 11. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beindult az executive MBA Magyarországon is, már nemcsak a CEU Business School, hanem a Budapesti Műszaki és Gazdaság-tudományi Egyetem is felvette az oktatási körébe az EMBA-képzést. A nemzetközi iskolák lehetővé tették, hogy az elfoglalt menedzserek egy éven belül elvégezhessék az Executive MBA-t. Nem meglepő, hogy a jelentkezések száma minden évben nő, hiszen a külföldi munkaerőpiac igazán megfizeti azt, aki ilyen diplomával és ezáltal nagyfokú tudással rendelkezik. A nemzetközi viszonyok azt mutatják, hogy a jó menedzser hajlandó szinte minden erőfeszítésre, csak hogy megfeleljen a piac folyamatosan változó és egyre többet igénylő elvárásainak. Az nyer, aki többet tud bizonyítani, és egy jó nevű iskola által kibocsátott MBA-diploma valóban biztosíték a tudásra, tehát a jó állásra. Az EMBA előnye az egyéves tanulmányi időszak, ami bizony első hallásra nagyon vonzónak, illetve könnyen elvégezhetőnek tűnhet.
A világ vezető cégei napjainkban az Executive MBA-diploma megszerzésére buzdítják vezetőiket, hiszen amit az iskolában megtanulnak, azt azonnal hasznosítani is tudják, mert a tanulás mellett természetesen állásban is maradnak. A menedzseriskolák 52 százaléka nyilatkozta azt, hogy az executive MBA-képzés iránt egyre nő az igény, 21 százalékuk bevallása szerint pedig a jelentkezők száma évek óta stagnál. Természetesen megmaradt a nagyfokú kereslet a „sima” MBA-képzések iránt is, hiszen a két tábor résztvevői nem ugyanazon csoportot képviselik.
Magyarországon a CEU mellett a BME 2005-ben indítja az első EMBA-képzését, amelyre 60 jelentkezőt várnak. Az EMBA célcsoportja a harmincas éveiben járó menedzser, aki jelentősebb szakmai háttérrel és nagyobb, bizonyítható tapasztalattal rendelkezik, nyelvet beszél. Ugyan gondolt arra, hogy jól jönne a karrierépítéshez egy MBA-diploma, azonban nem tudott idejéből áldozni két évet. A munkaerőpiac rossz állapota minden menedzsert visszafogott, akiknek aránylag jó állása és fizetése volt. Európában a kellő időben reagáló menedzseriskolák viszont ennek köszönhetően igen sikeresek, hiszen egy évet az ember a jég hátán is kibír, főleg a jó menedzser. Nemcsak az EMBA-diploma megszerzése jelent sikert egy-egy cég szemében, hanem a képessége a végzett menedzsernek arra, hogy beossza idejét, erejét és kitartását.



Igaz a mondás, miszerint „jó időben, jó helyen”. Tizenhárom évvel a globális recessziót követően Kína nagyon jó úton halad afelé, hogy a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője legyen. A kínai és ázsiai vállalatok szinte szívják magukba a jobbnál jobb menedzsereket, megadva számukra mindent, amit kérnek, szinte alkudozás nélkül. A hongkongi műszaki egyetem üzleti és menedzserképző iskolájának professzora szerint a kínai cégek „eszik” a diplomásokat, mert a jó felső vezetők tisztában vannak azzal, hogy Kína felívelőben van, most kell kihasználni az alkalmat. A menedzseriskola az elmúlt tíz évben kilenc képzést indított, amelyek máig „telt házzal” működnek. Természetesen a legsikeresebbek közé sorolandó az iskola EMBA-képzése, amelyet a Kellogg egyetemmel együtt szerveznek, és amelyre csak csúcs szakemberek jelentkezését fogadják el. Az EMBA-képzés Kínában 1998-ban indult, és azóta töretlen a sikere. Igaz az is, hogy sok jó szakember hagyja el hazáját azért, hogy amerikai vagy európai diplomával térhessen vissza Kínába, azonban mára az iskola elérte, hogy az általuk kibocsátott diploma felér egy külföldi képzéssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.