Túl a 14 ezer ponton

2004. 11. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező vállalati hírek és erős korrekciós nyomás hatására tegnap a Nikkei 225 index 0,27 százalékot növekedett, míg a Topix indikátor 0,04 százalékkal javult. A tokiói piac mérsékelt emelkedésénél nagyobb javulást produkált a hongkongi Hang Seng és a szöuli Seoul Composite index. Az elemzők a Nikkei árfolyamának növekedése kapcsán jelezték, hogy a legnagyobb ázsiai piacot a kínai gazdaság túlfűtöttsége, valamint a sorozatos földrengések tartják izgalomban. Tegnap viszont a tokiói árfolyamok mozgásába már az iraki konfliktus is közbeszólt. A vállalati szinten a Yamanouchi Pharma és a Fujisawa Pharma áprilisi egyesülése emelkedést indukált, hasonlóan kedvező fordulatot hozott a japán parketten a Softbank kockázati befektető társaság csökkenő adó utáni vesztesége is. A növekvő piaci trendeket gyengítette az NTT, a világ legnagyobb bevételű távközlési társasága azzal, hogy üzemi eredménye 5,8 százalékos csökkenéséről számolt be a vezetékes szolgáltatásban növekvő verseny miatt, s rontotta éves kilátását.
Európában kedvező hangulat mellett kimagasló növekedéseket mutattak a tőzsdei indikátorok, tették ezt annak ellenére, hogy a befektetők az amerikai Federal Reserve-től kamatemelést várnak. Míg a Fed nyílt piaci bizottsága nem döntött a kamatszintről, addig csak csekélyebb érdeklődés jelentkezett a piacon.
A kelet-közép-európai piacokat a lengyel Bank PKO BP árfolyamának növekedése hozta lázba, az elsődleges 20,50 zlotyis kibocsátási árhoz képest tegnap a pénzintézet árfolyama Varsóban egyből 15-20 százalékkal drágult. Az összesen 23,2 milliárd zlotys indulási érték alapján a varsói értéktőzsde harmadik legnagyobb piaci tőkeértékű papírja lett a Bank PKO BP, a Bank Austria és a TPSA távközlési szolgáltató után.
A tengerentúlon a Fed ülése mellett a Goodyear, a Time Warner AOL eredményei, valamint a Delta Airlines 6000-6900 fős elbocsátási terve keltett nagy érdeklődést. A csődvédelem alatt álló Delta közölte, hogy 18 hónap alatt a dolgozók tíz százalékát kívánja elbocsátani.
A magyar piacot rekordforgalom, történelmi csúcsdöntés jellemezte, a BUX délelőtt 14 175 pontig emelkedett, majd egy kisebb pihenőt követve 14 232 pontig ugrott. A délután enyhe csökkenéssel telt el, de a zárás előtti hajrá újból megugrasztotta a hazai tőzsdemutatót. A BUX végül 423,05 pontot emelkedve 14 193 ponton zárt. Azzal, hogy az index átlépte a 14 ezer pontos határt, olyan szintre lépett, ahol jelenleg kockázatos a befektetése – közölték spekulánsok a zárást követve. A befektetők arra utaltak, hogy a következő napokban korrekciót várnak a piactól. A forgalom 27,86 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a 16,6 milliárd forintos adásvételi szintet lebonyolító OTP ára 5,1 százalékkal emelkedett. A Richter 180 forinttal, a Mol 420 forinttal, a Matáv öt forinttal erősödött. A nap legjobban teljesítő részvénye a pénteki napon gyorsjelentő FHB lett 7,5 százalékos megugrásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.