Új történelmi csúcs

2004. 11. 10. 19:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenet lett úrrá a piacokon tegnap akkor, amikor a német Infineon – a világ második legnagyobb félvezetőgyártó cége – bejelentette, hogy a csipgyártók piacán a vártnál alacsonyabb forgalom várható. Az Infineon pénzügyi vezetője, Peter Fischl közölte, hogy szerinte az ágazat fejlődése általában lelassul, mert nagyok a raktárkészletek, és süllyedést jeleznek az árak. Az Infineon szeptemberrel zárult, 2004-es üzleti éve negyedik negyedévi eredménye 44 millió euró lett, egy évvel korábban 49 millió euró volt. Az elemzők előzetesen sokkal nagyobb profitra számítottak. Az eladások értéke a negyedévben 1,99 milliárd eurót ért el, ebben 13 százalékos növekedést könyvelhet el a vállalat. Az utóbbi időben már az Intel, a Philips és a vezető tajvani csipgyártó is jelezte, hogy az ágazat lelassul, különösen a félvezetők iránti kereslet nagy tavalyi fellendülése után. A társaság részvényeit az elemzők többsége tartásra, némely esetben érdektelen szintre minősítette.
Az Infineon bejelentését megelőzően a Nikkei 225 index értéke 0,17 százalékkal, a piac első szegmensét jegyző indikátor 0,22 százalékkal gyengült. A hétfőihez hasonlóan tegnap is az exportra dolgozó cégek részvényei húzták vissza a tokiói árfolyamokat. Elemzők az Infineon közleményére alapozva azt nyilatkozták, hogy ha valamilyen kedvező fundamentális (vállalati gazdálkodás) hír nem esik be a tokiói parkettre, akkor a csipgyártók és a technológiai részvények ára jelentős csökkenést produkálhat a hét közepén.
Változatos hangulatú kereskedés zajlott az európai piacokon tegnap, a csipgyártó bejelentése a szektorra nézve kedvezőtlen volt, az Infineon magával rántotta az Elmos Semiconductor papírjait is. A német piacra nagy hatást gyakorolt és emelkedést idézett elő egy rövidebb időre a Commerzbank adó utáni vesztesége, ami 208 millió euróra csökkent, a korábbi év hasonló időszakában elért 2,3 milliárd euróhoz képest. Az elemzők 105 millió eurós adózott eredményre számítottak, a korábban nem ismeretes egyszeri terhek beszámítása nélkül.
Pesten újabb történelmi csúcson, 13 770,80 ponton zárt a BUX, a hazai tőzsdemutató a hétfői korrekciót követve tegnap kiemelkedő teljesítményt nyújtott 218,23 pontos megugrásával. A forgalom 13,7 milliárd forint lett. A vezető részvények a Matáv kivételével drágultak, a Richter 130 forintot, a Mol 370 forintot, az OTP 148 forintot erősödött. Az OTP részvényeinek növekedését a mai napon megjelenő negyedéves jelentés indukálta, a piac kiemelkedő adatokat vár a pénzintézettől. Jól szerepeltek a kis kapitalizációjú papírok is, a Bumix 18,42 pontot erősödött. A nap nyertese az FHB lett 5,8 százalékos drágulásával, a jelzálogbank részvényeit a növekedésben a Rába követte. Szakértők jelezték, hogy a Rába a korábbi évek veszteségével szemben az idei év harmadik negyedévében nyereséget produkált. Az FHB-papírok növekedésével kapcsolatosan a szakértők rámutattak, hogy a pénteken publikálandó eredmények miatt vásárolták a befektetők a banki részvényeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.