Felívelt a BUX

Általános emelkedési hullám jelentkezett tegnap a tőkepiacokon; a legnagyobb ázsiai tőzsde indexe, a tokiói Nikkei 25,10 ponttal erősödött. Javulóban voltak az európai parkettek mutatói is, mivel a befektetők a karácsonyi kiskereskedelmi növekedésre és a Nokia 2005-ös eredményeire figyeltek. Pesten a BUX történelmi csúcsra emelkedett 36,81 pontos javulásával.

2004. 12. 21. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyed százalékkal értékelődött fel a Nikkei 225 index kurzusa a tegnapi nap során, a japán piacon a vezető részvények mutatója négyhetes csúcsára emelkedett. A piac első szekcióját jegyző Topix 0,12 százalékkal csökkent. Elemzők jelezték, hogy a Nikkei árfolyamát az amerikai gyógyszeriparról jelentkező negatív hírek gyengítették, ellenkezőleg hatottak viszont az acélipari adatok, amelyek az árfolyam-indikátor növekedését segítették.
Mindazonáltal a befektetők nem foglalkoztak túlságosan a japán kormány által közzétett, 2005-re vonatkozó GDP-növekedési jóslattal. A tokiói kormány 1,6 százalékos reális GDP-növekedést jósolt a következő, áprilisban kezdődő pénzügyi évre a mostani pénzügyi évre várt 2,1 százalék után. Takenaka Heidzo gazdasági miniszter úgy vélte, hogy haladást érnek el a fejlődést akadályozó defláció leküzdésében. Ennek jele, hogy a kormány számítása szerint a nominális GDP-növekedés a következő pénzügyi évben 1,3 százalékra gyorsul az idei 0,8 százalékról.
Komolyabb javuló trend alakult ki tegnap az európai parketteken is, a francia, a német és a brit piacokon átlagosan 0,65 százalékos növekedés volt megfigyelhető. A német tőzsdén a Deutsche Telekom (DT) 1,6 milliárd eurót érő, 3,3 százalékos állami tulajdonának értékesítése fellobbantotta a spekulánsok kedélyét. A német állam a KfW-nek, az állami fejlesztési bankügynökségnek, a kormány privatizációs ügynökének értékesítette a pakettet. Az ügylettel 15,3 százalékra növelte a KfW a DT-ben meglévő részesedését. A DT mellett a Deutsche Post részvényeit is vásárolja a nemzeti vagyonügynökség. A brit tőzsdén a távközlési és a banki papírok ára drágult jelentősen.
Pesten a BUX a kereskedés teljes hossza alatt előző szintjét támadta, a nap vége előtt negyedórával az index kibukkant a mélyből, és pozitív előjellel történelmi csúcsot döntve zárt. Tizenegymilliárd forintos forgalom és jobbára gyengülő vezető részvények határozták meg a tegnapi kereskedést. A blue chipek sorából egyedül az 1,7 százalékkal dráguló Mol-részvényeknek sikerült növekedéssel zárniuk. A Matáv 0,5, az OTP 0,2, a Richter 0,9 százalékkal lett olcsóbb. A kis forgalmú részvények közül az Egis és az Antenna Hungária ára drágult jelentősen. A Brau-ügy tovább gyűrűzik, a PSZÁF felfüggesztette a Brau Immobilien GmbH által a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat jóváhagyását. A tőkepiaci felügyelet a vételi ajánlat jóváhagyását a Fővárosi Bíróság novemberben meghozott ítélete ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem elbírálásáig függesztette fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.