Indult a spekuláció

Európában gyengülés, az ázsiai tőzsdéken mérsékelt javulás alakult ki tegnap. Az FTSE, a DAX, valamint a CAC értékeire a keddi amerikai gyengülések hatottak. Tokióban a Nikkei nem túl látványos korrekciót mutatott, a japán index 0,62 százalékkal javult. Pesten nyitás után 14 507 pontig emelkedett a tőzsdemutató, majd végül történelmi csúcsot döntve 14 429,99 ponton zárt.

2004. 12. 09. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem érdekelte a tokiói piacon spekuláló befektetőket, hogy a japán kormány 0,2 százalékkal lefelé módosította a júliustól szeptemberig tartó gazdaságnövekedési adatot. A piac nem következtet a konjunktúra lassulására, az adat a Nikkei mozgását sem befolyásolta. A japán index 0,62 százalékkal, a piac első szekcióját jegyző indikátor 0,55 százalékkal értékelődött fel. A befektetők nem reagáltak a keddi amerikai árfolyamok gyengülésére sem. New Yorkban a hét második napján bizonytalan hangulat mellett a technológiai mutató 1,69 százalékkal, az ipari index 1,01 százalékkal zuhant vissza. A gyengülést a nyersolaj árának visszaesése okozta, a kőolaj kurzusa hordónként 1,50 dollárral mérséklődött, ennek hatására az ExxonMobil és a ChevronTexaco részvényeinek ára jelentős csökkent.
A tegnapi európai kereskedésre viszont rányomta bélyegét az amerikai visszaesés, a DAX 0,23 százalékkal, az FTSE 0,58 százalékkal csökkent. Londonban a távközlési részvények gyengülése volt szembetűnő, a Marconi, a British Telecom és a Vodafone ára lassult a legjobban. Elemzők szerint a távközlési piac a Texas Instrumenst bejelentése miatt gyengült, a mobiltelefon-alkatrészeket gyártó amerikai cég közölte, hogy negyedik negyedéves bevétele és eredménye a korábbi becslési sáv közepén alakul majd, ami az elemzői jóslatoknál jóval roszszabb.
A tengerentúlon a Merck & Co. drágulása, valamint a Bank of America (BoA) befektetési részének közleménye határozta meg a hangulatot. A Wall Streeten nyitás után emelkedő trend alakult ki, a szakértők azt nyilatkozták, hogy a keddi csökkenést követve a befektetők nem túl határozott vételi megbízásaira lehet számítani. A Merck közleményében tudatta, hogy 2,42-2,52 dolláros, egy részvényre jutó eredményt jelez előre 2005-re, ami alacsonyabb a jelenleg várt 2004-es értéknél, de azért ez meglepetés volt a piac számára a Vioxx-termék visszahívását követve. A BoA jelezte, hogy az Altera csipgyártó várhatóan nem a korábbi jóslatoknak megfelelő gazdálkodási adattal rukkol elő majd, így annak árfolyamát leminősítette.
A kőolaj ára Londonban és New Yorkban vegyesen mozgott függetlenül attól, hogy az amerikai energiaügyi hivatal (EIA) adatai szerint a múlt héten emelkedett az amerikai olaj- és feldolgozott olajtermék-tartalék. Az európai piacok zárásakor az északi-tengeri Brent januári jegyzése, hordónként nyolc cent emelkedéssel, 38,35 dolláron állt a londoni parketten. A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta januári hordónkénti ára 11 centtel, 41,35 dollárra mérséklődött.
Budapesten újabb csúcsdöntés és 9,4 milliárd forintos forgalom mellett kereskedtek, a BUX
14 429,99 ponton, 12,98 ponttal emelkedve zárt. A blue chipek közül a Matáv és a Mol ára emelkedett, az OTP és a Richter kurzusa viszont gyengült. A nap nyertese a Phylaxia és a Rába lett. Szakértők jelezték, hogy a két cég árfolyama névérték alatt van, a társaságok alulértékeltek, főként, ha figyelembe vesszük, hogy a néhány hónapja a legtöbb részvény ára jelentősen javult.
Az Antenna Hungária esetében a Kafijat Kft. közölte, hogy eladta 5,01 százalékos, a műsorszóróban meglévő részesedését, de egyúttal jelezte, hogy mint a Firthlion Limited 76 százalékos tulajdonosa, 10,17 közvetett befolyással rendelkezik az Antenna Hungáriában. A londoni székhelyű Firthlion Ltd. 10,17 százalékra növelte közvetlen részesedését az AH-ban a korábbi 4,61 százalékról. Elemzők szerint az AH-privatizációs spekuláció most indult be csak valójában, a Kafijat Kft.korábban közölte, hogy csak mint pénzügyi befektető vásárolt műsorszóró-papírokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.