Kilábal a mélyből a BUX

2004. 12. 02. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább gyengült tegnap a japán Nikkei 225 index, mivel a kedden publikált amerikai fogyasztói bizalmi mutatót és a szigetország ipari termelési adatait negatívan értékelték a befektetők. Az ipari termelés csökkenésének hatására a technológiai iparág részvényei meredek zuhanásba fogtak, ami végül 115 pontos eróziót okozott a tokiói parketten. A piac első szekcióját jegyző Topix index 1,04 százalékot gyengült.
A pesszimista japán hangulatot tovább növelte, hogy a Semiconductor Equipment and Materials International (SEMI) szakmai szervezet közölte, jövőre kissé visszaeshet a félvezetők gyártásához és ellenőrzéséhez szükséges berendezések elsődleges értékesítése az idei, két számjegyű növekedést követve. A szervezet júliusban még optimista volt, sőt erőteljes növekedést jósoltak a 2005-ös évre. A SEMI előrejelzése szerint az értékesítés várhatóan 5,2 százalékkal, 33,49 milliárd dollárra csökken 2005-ben, miután az idén 59,1 százalékkal, 35,31 milliárdra bővül a piac. Korábban 23,9 százalékos növekedést jósoltak a jövő évre. Eredetileg ez évre is többet, 62,96 milliárd dollárt vártak, de a kisebb teljesítmény is minden idők rekordja az előző, tavalyi rekord után.
Londonban, Frankfurtban és Milánóban látványos javulási trend alakult ki: a piacokat a vállalati hírek mozgatták, így komoly erősödéssel zárt a gyógyszergyártó szektor, a távközlési, valamint a járműgyártó szegmens. A német piacot meglepte a ThyssenKrupp acél- és gépipari vállalat szeptemberrel zárult pénzügyi évének eredménye. A társaság 1,58 milliárd euróra növelte adó előtti eredményét a folytatódó tevékenységekből, több mint megkétszerezve azt az előző évi 774 millióhoz képest.
A Deutsche Bank közölte, hogy a Németországban foglalkoztatott 27 ezer fős létszámából kétezer dolgozót épít le az elkövetkező két év során. A bank legkésőbb februárig közli majd azt is, hogy a 65 ezres összlétszámából hány alkalmazottat érint külföldön a leépítés, amely elérheti a hatezret.
Változatosan alakult a pesti tőzsdei kereskedés a tegnapi nap folyamán: a BUX 5 ponttal nyitott előző értéke alatt, majd egyből bezuhant. A mélyrepülés egész délelőtt és délután tartott, majd a nap vége előtt másfél órával a BUX kiemelkedett „hullámsírjából”, s 124,03 ponttal növelte értékét. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző BUMIX index 2,76 ponttal erősödött. A BUMIX növekedése azt mutatta, hogy az inlikvidebb részvények iránt is volt érdeklődés. A 11,59 milliárd forintos forgalomból 5,78 milliárd forintot tettek ki az 1,6 százalékkal dráguló OTP-részvényekre kötött ügyletek. A Molra 2,8 milliárd forintnyi üzlet született, az olajipari részvények 0,7 százalékkal bővültek. Fél százalék felett javult a Richter, az Egis és a Démász kurzusa.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.