Kis papírok nagy napja

Alacsony forgalom, érdektelenség, egymással ellentétes árfolyamok jellemezték tegnap a tőkepiacokat. A magyar tőzsdén 5,1 milliárd forintos forgalom mellett 0,38 százalékkal nőtt a BUX index kurzusa. Emelkedő irányba haladtak a tokiói, a frankfurti és a londoni tőzsdék vezető indikátorai is. A tegnapi nap legnagyobb meglepetését az Amazon.com okozta azzal, hogy a Bear Stearns elemzője vételre minősítette az internetes társaságot.

2004. 12. 29. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vége az idei évnek, mondták a befektetők tegnap, tőzsdezárás után; a BUX már nyitáskor elszakadt előző zárószintjétől, s szinte egy helyben lebegett a kora délutáni kitörésig. Délután a nemzetközi hatások, az év végi árbeállítási törekvések elérték céljukat, így a tőzsdemutató 54,74 pontos emelkedéssel zárt. A forgalom meghaladta a hétfői szintet, de a szakértők azt nyilatkozták, hogy a befektetők ezúttal néhány kisebb forgalmú papírt is preferáltak. Ilyen volt a nap két nyertese, a Fotex és a Rába, míg a blue chipek közül a Molra volt a legnagyobb kereslet és az olajipari papír zárt a legmagasabban. A brókerek rámutattak, hogy a gépipari részvények az elmúlt hónapokban jelentősen alulértékeltté váltak, a Rába névértéke alatt forog, s a Nabi kurzusát is gyengítették a társaságról szóló hírek. A győri cég részvényei tegnap 2,2 százalékkal 690 forintra drágultak, a Nabi-papírok ára 5,2 százalékkal 405 forintra emelkedett. A vezető részvények közül a Mol 0,5 százalékkal, a Richter 1,1 százalékkal, a Matáv 1,2 százalékkal erősödött, ellenkezőleg mozgott viszont az OTP. Spekulációs nyomás nehezedett az Antenna Hungária és az Egis részvényeire.
Meglepetésre érdektelenül hatott a piacokra, hogy Thaiföldön, Srí Lankán és a Maldív-szigeteken percről percre nőtt a hivatalosan bejelentett elhunytak száma. Szakértők szerint a biztosítótársaságokat egyelőre nem fenyegeti jelentős kárfizetési kötelezettség, mivel még pontos számok nincsenek a károkról és az eltűnt turistákról, sőt az sem ismert, hogy a szállodák és kereskedelmi létesítmények milyen mértékben rongálódtak meg.
Nem foglalkoztak a tokiói tőzsdén sem a szökőárral, mivel a Nikkei nyitása előtt megjelent novemberi ipari termelési és munkanélküliségi adatok semlegesítették a tragédiát. A Nikkei 225 index árfolyama öt hónapos csúcsára ugrott tegnap a 0,54 százalékos erősödésével.
A tengerentúlon emelkedéssel indult a kereskedés; a kereskedők elmondták, hogy a nemzetközi hangulat és a kedvező makrogazdasági adatok jótékonyan hatottak a Nasdaq és a Dow Jones árfolyamára. A dollár tovább gyengül a dollárral szemben, a Hamilton Tőzsdeügynökség Rt. kereskedője, Buró Szilárd azt nyilatkozta, hogy a nyugat-európai és tengerentúli elemzők által jósolt 1,4 dollár/euró szint elképzelhető 2005 végére. A kereskedő szerint nincs akadály az euró előtt, mivel az amerikai kormányzat nem érdekelt a dollár erősítésében, s az Európai Unión belül sem foglalkoznak érdemben az euró gyengítésével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.