Korrigált a BUX

Csökkenő trend uralta tegnap a nemzetközi tőkepiacokat, amely alól a magyar BUX sem tudta kivonni magát. Tokióban a Nikkei 225 index 0,18 százalékkal gyengült, New Yorkban a kereskedés elején mérsékelt, negyed százalékot el nem érő csökkenést mutatott a Dow Jones és a Nasdaq értéke.

2004. 12. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefelé mozogtak tegnap a vezető tőkepiaci indikátorok. A tokiói értéktőzsde fő mutatója a decemberi határidős jegyzésének lejárta miatt, technikai eladások következtében 19,83 ponttal csökkent, az első szekció összes részvényének Topix-mutatója 0,35 százalékkal fogyatkozott. A gépmegrendelésekről szóló makrogazdasági adat lehűtötte a kedélyeket, elemzők szerint ennek köszönhető a Nikkei visszaesése, a vezető részvények közül a banki és a technológiai papírok ára drágult, míg a járműgyártók részvényei gyengültek.
A piacok élénk érdeklődést mutattak a kínai novemberi csökkenő inflációról szóló adatok iránt. Elemzők szerint az történt, hogy a kínai árindexben az élelmiszerek mintegy 40 százalékot képviselnek, s ezek ára jócskán esett. Kínai inflációs számítások nem készülnek az előző hónaphoz mérve, az inflációt, az árindex változását az egy évvel korábbi havi adathoz mérik.
Az európai tőzsdéken délelőtt emelkedés, majd délután erőteljes lassulás jelentkezett. Londonban és Frankfurtban hektikus kereskedés zajlott, az alacsony forgalom és a változatos hírek miatt a befektetők nem alakítottak ki határozott irányvonalat. Milánóban megdöbbenve, de örömmel vették tudomásul, hogy a Fiat vezetése él az opciós jogával, és értékesíti az amerikai General Motorsnak a nemzetinek tartott autógyártó csoportot. A torinói székhelyű cég menedzsmentje várhatóan lehívja a put opciót, melynek révén az amerikai autógyártó tulajdonába kerülhet a Fiat, csupán az opció lehívásának időpontja kérdéses még, amit a felek egyeztetnek.
A Cityben a Vodafone, a Tesco és a HSBC, Frankfurtban a Volkswagen és a Commerzbank ára gyengült. Erősödve zárta a napot viszont a Philips annak köszönhetően, hogy értékesítette az Atos Origin társaság felét. A Philips 550 millió euró értékben 11 millió darab Atos Origin-részvényt adott el 55 eurós papíronkénti áron.
A tengerentúlon csökkenéssel nyitottak a piacok, a Dow Jones és a Nasdaq Composite kurzusa negyedszázalékot gyengült, pedig a dollár jelentős erősödést mutatott az euróval szemben. Az amerikai befektetők élénken figyelték a Nextel-Sprint egyesülési folyamatokat, melynek révén 70 milliárd dolláros óriásvállalat alakulhat ki. A Financial Times szerint a két cég az öt legnagyobb amerikai mobilszolgáltató között van, összesen csaknem 40 millió előfizetőt számlál, s egyesülésük után a Cingular és a Verizon Wireless mögött a harmadik szolgáltatók lennének az amerikai mobiltelefon-piacon.
Pesten alacsony forgalom és gyengülő BUX-index mellett kereskedtek a brókerek. A szakértők már várták a magyar indikátor korrekcióját, ami a tegnapi napon meg is érkezett a Deák Ferenc utcai parkettra, a BUX 183,79 pontot gyengült. A 7,8 milliárd forintos forgalom legnagyobb részét a csökkenő árú Richter-, Mol- és Matáv-papírok üzletei tették ki. A gyógyszergyártó 2,4 százalékkal, az olajipari cég 0,7 százalékkal, a távközlési társaság 1,8 százalékkal lett olcsóbb. Az OTP papírjai 0,7 százalékos lassulással zártak. A kisebb forgalmú részvények közül az Egis, a Démász és az FHB árának beesése volt számottevő. Drágulással zárta a hetet viszont az Émász, az Elmű és a Rába árfolyama.
Juhász Richárd, a Concorde Értékpapír Rt. üzletkötője meglepőnek nevezte a Richter gyengülését. „A papír árfolyama annak ellenére esett, hogy a dollár erősödött” – mondta. A kisebb papírok közül Juhász Richárd kiemelte a Rábát. A cég részvényei 100 millió forintos forgalom mellett napközben 710 forintig drágultak, végül 690 forinton zártak. Ez 10 forinttal magasabb a csütörtökinél. Ugyancsak meglepetésként értékelte a Richter esését Nagy Péter, a HVB Bank üzletkötője. „A másik gyógyszergyári papír, az Egis árfolyama is jelentősen csökkent a kezdeti emelkedést követően” – tette hozzá. Az Egis-papírok ára záráskor 450 forinttal 10 750 forintra esett.
„A csütörtökön megkezdődött korrekció folytatódott pénteken is, amit a hétvégi kisebb profitrealizálás is indokolhat” – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.