Még mindig lefelé

Nyereséggel végeztek a tőzsdei indexek, a japán indikátor 83,52 ponttal, az FTSE és a DAX egy százalék körüli nyereséggel zárt. Pesten a BUX kurzusa a pozitív előjelű nyitást követve zuhanni kezdett, a magyar mutató a kereskedés végén 14 535,75 pontos csökkenést produkált. A vezető részvények veszteséggel fejezték be a napot, a legnagyobb gyengülést az OTP papírjai szenvedték el.

2004. 12. 23. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden várakozással és a nemzetközi tőkepiaci trenddel ellentétesen mozgott tegnap a BUX árfolyama, mely a nyitást követő első órában átesett az előző értékét jelző határvonalon. A Deák Ferenc utcában a vezető részvényeket jegyző index 173,21 pontot gyengülve zárt. A már napok óta tartó korrekció elsősorban a blue chipek sorában jelentkezett, az OTP két százalékkal, a Mol 1,5 százalékkal, a Matáv 0,4 százalékkal gyengült, a Richter ára nem változott.
Az Antenna Hungária ára tovább gyengült, s végül 3800 forinton állapodott meg. A visszaesést a privatizációs spekuláció okozta, mivel az egyik vevőjelölt jelezte, hogy nem pályázik a magyar műsorszóró megvásárlására. A Portugal Telecom (PT) távközlési vállalat nem kíván pályázni az Antenna Hungária 75 százalékos részesedésére. Ezt a PT illetékesére hivatkozva a Jornal de Negocios című portugál lap közölte.
A forint a bankközi devizapiacon látványosan gyengült, elemzők elmondták, hogy a hazai fizetőeszköz lassulása alacsony forgalom mellett zajlott, ami azt jelentheti, hogy a befektetők még nem határoztak, milyen pozíciót nyitnak. Az eurót 245,60/80 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon tegnap, 40-50 fillérrel erősebben a keddi árfolyamnál.
Nyereséggel zárták a kereskedést tegnap az ázsiai és az európai tőzsdék, a legnagyobb délkelet-ázsiai piac, a Nikkei index árfolyama 83,52 ponttal erősödött. Tokió az emelkedést főként a gyógyszergyártó szektor javuló trendjének köszönhette, azt pedig az amerikai Pfizer által közzétett hírek indukálták. A Pfizer Celebrex nevű termékének – egy amerikai kormányzati elemzés szerint – az előírt dózisban történő alkalmazása nem növeli a szívroham kockázatát, pedig korábban egy szakértői vélemény veszélyesnek minősítette a készítményt. A Pfizer bejelentése meglepetésre az európai piacokat is megmozgatta, de jelentős hatással volt a parkettekre az olajár csökkenése. A tengerentúlon is emelkedő irány alakult ki, az amerikai GDP-növekedés megtette hatását, a Nasdaq és a FTSE fél százalék körüli növekedést jelzett a kereskedés első órájában.

-----
A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) súlyosan törvénysértőnek és botrányosnak tartja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) azt a határozatát, amellyel felfüggesztette a Heineken-csoport új vételi ajánlatának elbírálását. A TEBÉSZ ezért felszólítja a PSZÁF főigazgatóját, hogy azonnali hatállyal vonja vissza törvénysértő felfüggesztő határozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.