Megállíthatatlan a BUX

Változatos árfolyamok, jobbára emelkedő trend alakult ki tegnap a tőzsdéken. Tokióban a Nikkei 225 index az amerikai kiskereskedelmi adatok hatására 1,17 százalékkal értékelődött fel. Az európai parketteken viszont nem tudott határozott irány kialakulni, Londonban gyengüléssel, míg Frankfurtban emelkedéssel fejezték be a napot az árfolyam-indikátorok. Pesten újabb történelmi csúcson zárt a BUX, a vezető részvények kivétel nélkül drágultak. Az amerikai tőzsdén a Federal Reserve kamatemelésére vártak a befektetők.

2004. 12. 15. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedvező amerikai makrogazdasági adatok hatására 126,33 pontos emelkedéssel zárta a kereskedést a tokiói Nikkei 225 index, a piac első szegmensét átölelő Topix 1,26 százalékkal nőtt. A befektetőket a Sony-Nintendo konzolháború és a csökkenő vállalati csődök száma érdekelte a legjobban. Az elemzők elmondták, hogy a karácsonyi ünnepek előtti vásárlási lázra kidobott új hordozható Sony Playstation igen élénk figyelmet keltett a piacon.
Hasonlóan kedvezően értékelték a spekulánsok a novemberben 23. hónapja csökkenő japán vállalati csődök számát is. A Teikoku Databank felmérése szerint nem a gazdasági fellendülés, hanem a növekvő kormányzati segítségnek köszönhető, hogy csökken a vállalati csődszám. Novemberben 1106 cég jelentett csődöt Japánban, 2,6 százalékkal kevesebb, mint tavaly novemberben. Hátrahagyott adósságuk 357,15 milliárd jen volt, 64,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez volt az idén a legkisebb hátrahagyott összadósság.
„A növekvő vállalati profitok segítettek a csődök elkerülésében, ám ez a folyamat a nagy exportőrökre korlátozódik. A kisebb, elsősorban hazai érdekeltségű vállalatok, köztük a kiskereskedők és a szolgáltatók továbbra is megszenvedik a kereslethiányt” – írták a felmérés készítői. A japán hazai össztermék növekedése lassult a harmadik naptári negyedben: 0,1 százalékos volt a második negyedévhez képest. A második negyedévben 0,3 százalékos, az első negyedévben 1,5 százalékos volt a GDP-növekedés – közölte az MTI-Eco.
Európában az FTSE értéke egyre lejjebb és lejjebb csúszott, míg a DAX árfolyama sokáig emelkedőben volt. A kontinens tőzsdéi a Wall Street-i reakciókra és a washingtoni Federal Reserve kamatemelésére figyeltek. A brit tőzsdén a Vodafone leminősítése okozott meglepetést, míg a HBOS jelzálogbank ellenkezőleg tolta volna a City árfolyamait. Frankfurtban az olajár csökkentésének hatásait sikerült kihasználnia néhány részvénynek, így drágult a Lufthansa kurzusa is. A befektetők járműipari részvényeket vásároltak annak a kedvező hírnek a hatására, hogy novemberben – az egy évvel korábbihoz képest – 9,5 százalékkal nőttek az európai autóeladások – közölte a járműgyártók európai egyesülete. Az ágazati szövetség négyhavi csökkenés után bátorítónak nevezte az emelkedést, bár ez részben annak tulajdonítható, hogy tavaly novemberhez képest idén kettővel több volt a munkanapok száma. Az egyes autógyárak közül novemberben jól teljesített ismét a BMW, valamint a dél-koreai Hyundai/Kia csoport. A japán gyártók eredménye vegyesen alakult, javított viszont a Volkswagen, míg a Fiatnak most is rosszul sikerült a hónap.
Az amerikai tőzsdéken a Federal Reserve nyíltpiaci bizottságának ülésére s a kamatemelésre figyeltek a befektetők. Az elemzők 0,25 százalékos emelést valószínűsítenek, így az alapkamat szintje már 2,25 százalékra növekedhet.
Pesten a BUX kurzusa újabb csúcson zárt, a magyar index 185,58 ponttal javulva fejezte be a napot. A forgalom 20,118 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a Mol 160, a Matáv 20, a Richter 180, az OTP 61 forinttal erősödött. A kiskapitalizációjú részvények közül az Inter-Európa Bank és a Rába ára nőtt. A Matáv-részvények kurzusában történt változást elemzők azzal magyarázták, hogy a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank közleményben megerősítette, hogy kiszállt a Matávból, azaz eladta 13 495 276 részvényét, ami a Matáv 1,3 százaléka volt. A közlemény szerint az értékesítés – nemzetközi intézményi befektetőknek – csekély árengedménnyel történt a Matáv pénteki, 837 forintos budapesti záróárához képest, vagyis az EBRD körülbelül 12 milliárd forintnak megfelelő összeghez juthatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.