Röviden

2004. 12. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

On-line devizakereskedelem
A Hamilton Tőzsdeügynökség Rt. megkezdte internetalapú devizakereskedő rendszerének üzemeltetését – mondta el az MTI-nek Szántó András, a társaság befektetési igazgatója. Az ügyfelek – otthoni számítógépeik révén – tőzsdén kívüli határidős és opciós üzletek megkötésére használhatják a platformot, s a társaság tervei szerint a rendszert külföldi részvények kereskedelmével bővítik. A piacon ez az első on-line szolgáltatás, amelynek révén az ügyfelek árfolyamokra és devizaindexekre köthetnek üzletet.

Nyilvános hozzáférések
A fővárosban eddig 130-an nyertek az e-Magyarország program pályázatán, így Budapesten több mint száz helyen működik nyilvános internet-hozzáférés – tájékoztatott az informatikai miniszter. Kovács Kálmán elmondta, hogy a nyertes pályázók között vannak egyetemek, egyházak, civil szervezetek, gazdasági társulások, kórházak, könyvtárak és művelődési központok is. Példaként említette, hogy 12 budapesti Szabó Ervin-könyvtárban lehet hozzáférni az internethez. A széles sávú internettarifák jövőre 7000-7500 forint körül lesznek, 2006-ban pedig ez alá is mehetnek.

Vírusözön Bill Gates postaládájában
Naponta négymillió e-mail érkezik a Microsoft elnöke, Bill Gates internetes postaládájába, s ezek elsöprő többsége világhálószemét, azaz kéretlen üzenet (spam). Még szerencse, hogy az informatika királyának szánt üzenetözönt egy népes ügyosztály szűri. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója Szingapúrban egy nemzetközi szakfórumon számolt be arról, hogy Bill Gatest milliós tételekben bombázzák értéktelen reklámokkal, amelyek jelentős részében egyébként veszélyes vírusok lapulnak.

Utalvány alkalmazottaknak
Az Axelero Internet és a Sodexho Pass Hungária Kft. olyan internetutalványt dobott piacra, aminek segítségével a dolgozók munkáltatói juttatásként adó- és járulékmentesen csatlakozhatnak a világhálóhoz. A Sodexho Pass internetutalvány korlátlan mértékben adható, szemben például az étkezési hozzájárulással vagy az üdülési csekkel, amelyek esetében jogszabály állapítja meg az adó- és járulékmentesen adható összeg felső határát.

Könyvsiker lett a netes regény
Nem új keletű az az ötlet, hogy az interneten barangolók közösen regényt írjanak, a korábbi próbálkozások azonban kudarcba fulladtak. Egészen 2004-ig: az év legnagyobb könyvsikere ugyanis éppen egy így született prózai mű, amely egy hónap alatt nyolc újranyomást ért meg, és 416 ezer példányt adtak el belőle. A vonatember (Densa Okoto) című művet a Sincsosa könyvkiadó jelentette meg Hitori Nakano fiktív szerzői név alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.