Röviden

2004. 12. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább emelkedett tegnap a kőolaj szabadpiaci ára a téli fűtőolaj-ellátási aggodalmak miatt. A szakértők szerint a hideg beköszöntével a kőolaj hordónkénti ára a 45 dolláros küszöböt fogja érinteni. Szerdán közölték, hogy az amerikai stratégiai kőolajtartalék – háromhavi növekedés után – csökkent kissé a múlt héten, s a fűtőolaj-tartalék is megfogyatkozott 100 ezer hordóval 49,9 millió hordóra. (P. B.)

A Siemens nem tervezi emelni 55 eurós részvényárfolyamon hivatalosan is benyújtott vételi ajánlatát a linzi VA Tech technológiai konszernre. Az ajánlat elmarad a részvény csütörtöki 58,24 eurós záró árfolyamától. A részvényeseknek 2004. december 10. és 2005. február 9. között nyílik lehetőségük az ajánlat elfogadására. (MTI–Eco)

Várhatóan december 22-én indul a Mol részvényeivel való kereskedés a varsói értéktőzsdén. Az értéktőzsde szóvivője tegnap azt mondta, hogy a december 22-i dátum a legvalószínűbb, de még nem született végleges döntés. A Mol piaci értéke meghaladja a 7,3 milliárd eurót, s a második magyar cég lesz, amelyet bevezetnek a varsói értéktőzsdén a BorsodChem után, ahol még két külföldi vállalat, a Bank Austria és az amerikai gyógyszergyártó Ivax van jelen. (P. B.)

Rekordmennyiségű anilint termelt az idén az ostravai BorsodChem MCHZ. „Az idei termelésünk eléri a 112 500 tonna anilint, ami a cég történetében a legnagyobb mennyiség” – mondta újságíróknak Alexander Pálffy, az ostravai cég vezérigazgatója, akinek szavait a Právo című cseh lap tegnapi kiadása idézi. Pálffy szerint a BorsodChem MCHZ idei bevételei meghaladják a 3,727 milliárd koronát, ami 42 százalékkal több, mint 2003-ban, amikor a bevétel 2,6 milliárd koronát tett ki. (MTI–Eco)

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Forlev Kft.-nek a befolyásszerzést a Konzum Rt.-ben. A GVH határozata alapján a nyilvános vételi ajánlat eredményeként a Forlev Kft. 64,08 százalékos befolyást szerzett a pécsi Konzum Rt.-ben. A Forlev Kft. nyilvános vételi ajánlata a Konzum részvényeire december 8-án zárult le. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.