Töviden

2004. 12. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai kormány jövőre 8 százalékos GDP-növekedést céloz meg, mivel az évek óta ismételgetett, 7 százalék körüli cél nem reális, rendszeresen túllépte azt, félretájékoztatja a piacot – mondta a kínai állami reform- és fejlesztési bizottság egy nevének elhallgatását kérő tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek. A gazdaságpolitika célja a növekedés fékezése, de a „sima leszállás” reményében. – A növekedés nem lehet túl gyors, de nem lehet túl lassú sem – mondta. (MTI–Eco)

A hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióján 8,89 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 40 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál, a keddi másodpiaci referenciahozamtól pedig 21 bázisponttal maradt el. Az értékesítésre felajánlott 25 milliárd forintnyi mennyiségre 85,72 milliárd forint jegyzés érkezett az elsődleges értékpapír-forgalmazóktól, az Államadósság Kezelő Központ ezért 5 milliárd forinttal, 30 milliárdra emelte fel az értékesített mennyiséget. (P. B.)

A francia Bouygues építőipari és távközlési csoport adózott eredménye az első kilenc hónapban 41 százalékkal, 482 millió euróra nőtt a tavalyi első kilenchavi 341 millió euróhoz képest. Az üzemi eredmény 26 százalékkal, 1,209 milliárd euróra gyarapodott 957 millióról – jelentették a cégnél. (MTI–Eco)

A Lengyel Nemzeti Bank a tegnapi kamatdöntésével változatlanul, 6,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. A bankban közölték: a pénzügypolitika fokozatos szigorítására van szükség, de a cselekvés enyhébb maradt, mint korábban várták. Az elemzők ősszel még 7,00 százalékos alapkamatot vártak az év végére. (MTI–Eco)

Januárban folytatja a lengyel kormány a forgalmi adó (VAT) csökkentéséről szóló, kedden megkezdett egyeztetéseket – jelentette be Jerzy Hausner gazdasági miniszter. A pénzügyminisztérium a jelenlegi 22 százalékról 18 százalékra csökkentené az alap forgalmiadó-szintjét, egyben viszont csökkentené a kedvezményes adó alá eső termékek körét is. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.