időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Töviden

Puskás Bence
2004.12.16. 00:00

A kínai kormány jövőre 8 százalékos GDP-növekedést céloz meg, mivel az évek óta ismételgetett, 7 százalék körüli cél nem reális, rendszeresen túllépte azt, félretájékoztatja a piacot – mondta a kínai állami reform- és fejlesztési bizottság egy nevének elhallgatását kérő tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek. A gazdaságpolitika célja a növekedés fékezése, de a „sima leszállás” reményében. – A növekedés nem lehet túl gyors, de nem lehet túl lassú sem – mondta. (MTI–Eco)

A hat hónapos futamidejű diszkont kincstárjegy aukcióján 8,89 százalékos átlaghozam alakult ki, ami 40 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál, a keddi másodpiaci referenciahozamtól pedig 21 bázisponttal maradt el. Az értékesítésre felajánlott 25 milliárd forintnyi mennyiségre 85,72 milliárd forint jegyzés érkezett az elsődleges értékpapír-forgalmazóktól, az Államadósság Kezelő Központ ezért 5 milliárd forinttal, 30 milliárdra emelte fel az értékesített mennyiséget. (P. B.)

A francia Bouygues építőipari és távközlési csoport adózott eredménye az első kilenc hónapban 41 százalékkal, 482 millió euróra nőtt a tavalyi első kilenchavi 341 millió euróhoz képest. Az üzemi eredmény 26 százalékkal, 1,209 milliárd euróra gyarapodott 957 millióról – jelentették a cégnél. (MTI–Eco)

A Lengyel Nemzeti Bank a tegnapi kamatdöntésével változatlanul, 6,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót. A bankban közölték: a pénzügypolitika fokozatos szigorítására van szükség, de a cselekvés enyhébb maradt, mint korábban várták. Az elemzők ősszel még 7,00 százalékos alapkamatot vártak az év végére. (MTI–Eco)

Januárban folytatja a lengyel kormány a forgalmi adó (VAT) csökkentéséről szóló, kedden megkezdett egyeztetéseket – jelentette be Jerzy Hausner gazdasági miniszter. A pénzügyminisztérium a jelenlegi 22 százalékról 18 százalékra csökkentené az alap forgalmiadó-szintjét, egyben viszont csökkentené a kedvezményes adó alá eső termékek körét is. (MTI–Eco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.