Újabb csúcs a BÉT-en

Tokióban 11 ezer pont közelébe emelkedett a Nikkei 225 index kurzusa a tegnapi nap folyamán, a japán indikátorral párhuzamosan mérsékelt emelkedést mutatott a többi vezető ázsiai tőzsdemutató is. Európában nem volt határozott az elmozdulás, Londonban és Frankfurtban negyed százalék körüli emelkedéssel zártak a piacok. Pesten 52,02 ponttal értékelődött fel a BUX árfolyama.

2004. 12. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg Ázsiában határozott növekedési trend, addig Európában iránytalanság alakult ki a tegnapi tőzsdei kereskedések során. A japán Nikkei 225 index 40,88 pontot emelkedve, 10 956,46 ponton zárt. Elemzők szerint a 11 ezer pontos határ megközelítése a befektetőket kedvezően inspirálta, azaz vételi oldalra állította a legtöbb spekulánst. A tokiói piac első szekcióját jegyző Topix szintén emelkedéssel fejezte be a napot, mint a 225 vezető részvény indikátora.
A kontinens piacain a Wall Street keddi zárása, a nyersolaj árának drágulása, valamint a Federal Reserve 0,25 százalékos kamatemelése hatott. Kedden New Yorkban az utolsó órában történt fordulat következtében a Nasdaq 0,53 százalékkal, a Dow Jones 0,4 százalékkal erősödött.
Londonban az FTSE 0,32 százalékkal értékelődött fel, a brit piacon az Alliance & Leicester (A&L) a Vodafone és a Marconi részvényei drágultak jelentősen. Az A&L-papírok erősödését az okozta, hogy a hitelintézet növekedési üteme tovább javult, amit elemzők akként aposztrofáltak, hogy a társaság részvényeit vételre kell ajánlani.
Frankfurtban nem volt olyan határozott a növekedés, mint a Cityben, a német parketten délelőtt drágulás, majd a zárás előtti pillanatokban gyengülés jelentkezett. A DAX komponensei közül az Infineon, a Karstadt Quelle, valamint a Deutsche Telekom részvényei erősödtek a legjobban. Az Infineon-papírok árát a SEMI csipgyártó berendezések szövetségének jelentése javította fel. A DaimlerChrysler 0,65 százalékkal gyengült annak ellenére, hogy ötezer újabb munkahely megszüntetését tervezi 2007-ig az amerikai Chrysler autógyártó részlegében. A Detroit News című lap közölte, hogy a gyártó már postázza a leveleket, amelyben 70 ezer dollárt kínál végkielégítésként a korai nyugdíjba vonulóknak. A londoni nemzetközi olajtőzsdén a keddi kereskedés végére több mint 3 százalékkal drágult a határidős Brent északi-tengeri nyersolaj ára. Januári határidőre a kurzus 1,41 dollárral, hordónként 39,25 dollárra emelkedett. A New York-i árupiacon ugyanakkor az amerikai könnyűolaj januárra kevesebb mint 2 százalékkal drágult, miután ára a kereskedés végére 74 centtel, hordónként 41,75 dollárra ment fel. Tegnap az olaj árfolyama tovább drágult, ezt a szakértők a meteorológiai előrejelzésekkel és az amerikai stratégiai készletek esetleges csökkenésével indokolták. Az időjárással foglalkozó szakemberek igen hideg időt jósolnak a télre, ami a fűtőolaj árának növekedését okozta.
A Wall Streeten tegnap növekedéssel nyitott a piac, a Lehman Brothers 2004-es pénzügyi évének adózott eredménye 39 százalékkal, 2,4 milliárd dollárra nőtt. Bevételei elérték a 11,6 milliárd dollárt, itt 34 százalékos volt az éves növekmény. A bevételi eredményhez 63 százalékban a negyedik negyedév járult hozzá, míg a tisztán befektetési banki ügyletek a teljes bevételből 21 százalékkal vették ki részüket. A novemberrel zárult negyedik negyedév adózott eredménye 585 millió dollár volt.
Pesten kisebb ingadozást követve újabb történelmi csúcsot döntött a BUX, az index 52,02 pontot emelkedve zárt. A forgalom nem érte el a 12 milliárd forintos határt, a vezető részvények sorából növekedéssel fejezte be a kereskedést az OTP, a Matáv és a Richter, míg a Mol ára korrekcióval zárt. A Matáv közölte, január elsején változik a csoport szervezeti felépítése és irányítása. Az átalakítás a cégcsoport hatékonyságnövelő programja részeként történik, amelynek eredményeként egyszerűsödik a Matáv- csoport szervezeti felépítése, és hatékonyabbá válik a működés. A közlemény szerint az augusztusban bejelentett létszám-racionalizálással összefüggésben mintegy 40 százalékkal csökken a szervezeti egységek száma, s ennek kapcsán számos vezetői pozíció is megszűnik.
A kisforgalmú részvények közül a FreeSoft, a Zalakerámia és az FHB ára nőtt jelentősen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.