Újabb csúcson a BUX

Megfordult a növekedési trend tegnap az ázsiai piacok legnagyobbikán, a tokiói Nikkeien, s hasonlóan lefelé mozogtak az európai parkettek indikátorai is. Pesten iránytalan hangulat uralkodott, a forgalom jelentősen visszaesett, a befektetők a mai napon megjelenő hazai makrogazdasági adatokra vártak.

2004. 12. 07. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdektelenség, alacsony forgalom jellemezte a hét első napjának tőkepiaci kereskedéseit. A tokiói értéktőzsde fő mutatója 92,93 pontos veszteséggel 10 981,96 ponton zárt, a visszaesést az elemzők a múlt hét végi, rossz amerikai foglalkoztatási adatokkal és a dollár ötéves mélypontjával magyarázták. A dollár tegnapi további áresése következtében a japán exportőr cégek részvényei zuhanást jeleztek. Az első szekció összes papírjának indikátora, a Topix 0,62 százalékkal 1103,70 pontra csökkent. A nap vesztesei között voltak az autógyártók, a szórakoztató elektronikai cégek, valamint a technológiai vállalatok papírjai.
Pesten a vártaknak megfelelően határozatlan irány alakult ki, a BUX csökkenéssel nyitott, majd többszöri erőtlen javulási próbálkozást követve kitört, és újabb történelmi csúcsot döntve, 83,64 pontot javulva 14 398 ponton zárt. A forgalom 6,8 milliárd forintra zuhant, amiről elemzők azt nyilatkozták, hogy a „Mikulás-hossz” ezzel vélhetőleg le is zárul, mivel az alacsony érdeklődés mellett már nem sokáig tartható a növekedés. A szakértők rámutattak, hogy az amerikai árfolyamok is azt tükrözik, sokáig nem lehet a csúcsokat döntögetni, „a fák sem nőnek az égig” – közölték a szakemberek.
A vezető részvények közül a Matáv, a Richter és a Mol ára drágult, míg az OTP kurzusa csökkent, a banki papírokat vélhetőleg a kérdéses Jubanka-privatizáció gyengítette. Az OTP Bank Rt. tegnap délelőtt közölte, hogy a hét végére várta a hivatalos értesítést arról, hogy elfogadták-e ajánlatát, amelyet a szerbiai Jubanka megvételére nyújtott be. A magyar pénzintézet közölte, délután két órakor jelezte, hogy hivatalos válasz nem érkezett a bankhoz az ügyben. Később a szerb pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a görög Alpha Banka csoport tette a legjobb ajánlatot a Jubanka állami tulajdonrészének megvételére, így ezzel a pénzintézettel kezdenek tárgyalni az adásvételről, s ha dugába dőlnek a megbeszélések, akkor a második legjobb ajánlattevőt, az OTP Bank Rt.-t szólítják tárgyalásokra. Lapzártáig az OTP Bank nem reagált a sajtóértesülésekre, független szakértők szerint a pénzintézet csak a szerb pénzügyminisztérium értesítését és annak részletes megvizsgálását követve fog reagálni a sajtóban megjelent hírekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.