Zárás előtti megugrás

Emelkedéssel zárták a hét első kereskedési napját a nemzetközi tőkepiacok, Tokióban a Nikkei 225 index 0,30 százalékkal erősödött. Hasonlóan emelkedő trend alakult ki a német és a brit piacon is, sőt a BUX is pozitív előjellel zárt.

2004. 12. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágulás, korrekció és emelkedett hangulat mellett folytak tegnap a tőkepiaci üzletmenetek. Már reggel jól látszódott, hogy akár általánossá válhat a tőzsdék növekedési trendje, a Nikkei 32,45 ponttal előzte meg korábbi kurzusát, míg a Topix 0,19 százalékkal javult.
Emelkedéssel zártak az európai parkettek is, Londonban és Frankfurtban a befektetők nemcsak az olcsóbbodó kőolajat és a dollárral szemben erősödő eurót vették megnyugvással tudomásul, hanem hogy az amerikai piacok is követik az emelkedő irányvonalat.
A Cityben az olajipari papírok ára gyengült, míg a távközlési és informatikai vállalatok kedvezően alakították az FTSE kurzusát. A brit mutató 0,75 százalékkal felértékelődve zárta a napot. Komolyabb erősödési irány tudott kialakulni a német börzén is, a DAX-ra az SAP- és a DaimlerChrysler-részvények javulása hatott.
New Yorkban is „fogták az adást” a befektetők, s megbízásaikkal már nyitáskor fél százalék körüli növekedést indukáltak a Dow Jones és a Nasdaq árfolyamában. Az optimizmust a Nasdaq piacán az indokolta, hogy több mint egyéves, pereskedéssel is nehezített felvásárlási vita után az Oracle szoftvergyártó aláírta azt a megállapodást, amellyel tulajdonába kerül a PeopleSoft konkurens programgyártó cég. A PeopleSoft vezetése sokáig ellenségesen kezelte az Oracle ajánlatát, de részvényesei végül nem tudtak ellenállni a tegnap már részvényenként 26,50 dollárra emelt árnak. Ez 2,50 dollárral több a legutóbbinál. Az új felvásárlási ajánlat december 15-től december 28-ig érvényes, és mindkét cég vezetése javasolja elfogadását a részvényeseknek. A felek többek között megállapodtak a perek abbahagyásában is. Az új vételi ár 10,3 milliárd dollárra értékeli a PeopleSoftot, az ügyletet január elején akarják lezárni. Az Oracle előrejelzése szerint a felvásárlás révén 2006-ban és 2007-ben már évi 8 centtel nőhet az adózott részvényenkénti eredmény.
Pesten nyugodtnak nem nevezhető kereskedés zajlott. A BUX a nyitást követve zuhanni kezdett, majd előző értéke körül himbálódzott. A nap vége előtt fél órával az index kitört, és végül 126,07 pontos emelkedés után 14 287,64 ponton zárt. A forgalom nem érte el a 10 milliárd forintos határt, a vezető részvények sorából a Molra és a Richterre kötötték a legtöbb üzletet. Az olajipari papírok 0,4 százalékkal, a gyógyszergyártó részvényei 1,6 százalékkal értékelődtek fel. Az OTP 2,2 százalékot, a Matáv 1,6 százalékot javult. A nap meglepetését a Démász okozta 5,5 százalékos megugrásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.