Csak a csúcstelefonok tarolhatnak

Néhány éve még nem gondoltuk volna, hogy leírhatjuk azt a jelenséget, amely nem más, mint a mobilpiac telítődése. A távközlési boomot követve előbb a vezetékes szolgáltatások növekedése lassult le és szorult háttérbe, majd egy évvel ezelőtt az elemzők azt nyilatkozták, hogy hasonló trend alakul ki a mobiltávközlési piacon is. A szolgáltatók a penetrációt nem képesek növelni, így a fizetős, hozzáadott értéket kínáló szolgáltatások kiterjesztésével próbálnak meg teret nyerni a szűkülő piacon.

2005. 01. 17. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban tavaly 72 millióra nőtt a mobiltávközlési szolgáltatást igénybe vevők száma, az elemzők a növekedési ütem lassulását jósolják. Hasonlóan mérséklődő növekedést várnak a szakértők globálisan nézve is, pedig néhány fejlődő országban az eddigi növekedés sokszorosára lehet számítani. Európában a skandináv országokban a lakosságot meghaladó mobilfelhasználást mértek, míg idei nagy növekedéseit várhatóan Kína, Dél-Amerika, az USA és Japán fogja felmutatni. Amerikában és Japánban az újgenerációs szolgáltatások miatt nőhet a felhasználók száma – állítja Greg McBain, a MobilCores elemzője.
Miközben a szolgáltatók egymás nyakának ugranak, a mobilgyártók saját harcukat vívják, a cél minél több készülék értékesítése. Tavaly a Nokia és a SonyEricsson piacai kissé megroggyantak a Samsung és a Siemens térhódítása miatt. A Nokia a vártnál rosszabb eredményeket is produkált, egyúttal felvette a neki dobott kesztyűt, és jelentős fejlesztésekbe fogott, ennek eredményeként a szolgáltatások funkciói mellett a designra is nagy hangsúlyt fektettek.
A Nokia a 6822-es készülék bevezetésével bővíti sikeres üzenetküldő készülékeinek sorát. Ahogy a készülékgyártó korábbi üzenetküldő készülékei is ötvözték a kiváló hangtulajdonságokat a teljes billentyűzeten történő egyszerű, hüvelykujjal történő üzenetírással, úgy az új Nokia 6822 is különleges formatervezésű telefon, amely a sokoldalúbb üzenetküldés és dokumentumrögzítés érdekében kinyitva teljes üzenetküldő billentyűzetet tartalmaz. A Nokia Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és az amerikai kontinensen 2005 első negyedévében tervezi a Nokia 6822 bevezetését.
Hasonlóan a Nokia idei évi nagy durranásai közé tartozik a 2004-es monacói Nokia Mobilitás konferencián és a thaiföldi Bangkokban megrendezett Destination Nokia rendezvényen a bemutatott Nokia 7710, széles kijelzőjű és tollal történő adatbevitelt támogató multimédia-smarttelefont. A széles, jó minőségű és 65 536 színárnyalatot megjelenítő értintőképernyővel rendelkező Nokia 7710 készüléket élmény a különböző feladatokra használni. Az erőteljes Nokia 7710 teljes internetböngészőt, sztereo hangminőségben megszólaló, beépített zenelejátszót, többek között lejátszásra, streamingre és rögzítésre kiterjedő, széles körű videofunkciókat, kétszeres digitális zoommal rendelkező megapixeles kamerát és Visual Radio klienssel ellátott FM rádiót tartalmaz. A Nokia 7710 a GSM/GPRS/EGPRS 900/1800/1900 hálózaton működik, szállítása pedig a tervek szerint 2004 utolsó negyedévében már elindult, először Ázsiában és Kínában, míg Európában és Afrikában 2005 első negyedévében jelennek meg az első telefonok. A készülék támogatja a smartner megoldáson alapuló push e-mailt, 90 MB szabadon felhasználható memóriája, valamint a készülékkel járó multimédia-kártyán további 128 MB memóriája van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.