időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Elégedetlen magyar orvosok

Zivkovics Natália
2005.01.21. 00:00

A Magyar Orvosi Kamara az Alkotmánybírósághoz, a Magyar Kórházszövetség pedig az egészségügyi miniszterhez fordult, mert egy törvénymódosítás miatt megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya a 65 év felettieknek. Szerintük így sokan nem tudnak, vagy nem akarnak majd tovább dolgozni, ez pedig veszélyezteti a betegellátást. Az egészségügyi tárca viszont úgy látja, vállalkozóként vagy szabadfoglalkozásúként tovább dolgozhatnak az orvosok.

A törvény szerint kivételnek számítanak a Tudományos Akadémia rendes és levelező tagjai, doktorai és más tudományos fokozattal rendelkezők, akiknél a közalkalmazotti jogállás csak 70 éves koruk felett szűnik meg. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) diszkriminatívnak tartja ezt a megkülönböztetést, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak – jelentette ki Éger István, a szervezet elnöke. A MOK úgy véli, ez a módosítás komoly anyagi hátrányt is jelent az érintetteknek. Ráadásul zavart okozhat a betegellátásban, ha ők egy előnytelenebb szerződéssel nem hajlandók tovább dolgozni, vagy nem vállalják a vállalkozás nehézségeit.
Hasonló aggályokat fogalmazott meg a Magyar Kórházszövetség is, ezért levélben kérték Rácz Jenő egészségügyi minisztert, hogy tolmácsolja azokat a kormányzatnak – mondta Golub Iván, a szervezet elnöke. Szerinte módosítani kell vagy fel kell függeszteni ezt a kedvezőtlen intézkedést.
Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: az érintettek dolgozhatnak tovább vállalkozóként vagy szabadfoglalkozású orvosként, tehát az intézkedés nem veszélyezteti a betegellátást. Ha úgy látják, hogy emiatt mégis gondok adódnak, azt időben jelzik az Országgyűlésnek.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.