időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

Gyurcsány: Repülés az élre

Farkas Melinda
2005.01.27. 00:00

Az Oktatási Minisztériumba látogatott tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint ez a tárca a bölcsője az elmúlt évek egyik legfontosabb programjának, a felsőoktatási reformnak.

Gyurcsány Ferenc szerint a felsőoktatási törvényjavaslatot támogatják a szakmai szervezetek is, így a tervezetről néhány hónapon belül szavazni fog az Országgyűlés. Hozzátette: a jogszabály alapjaiban változtatja meg az elavult rendszert. Gyurcsány ígéretet tett arra, hogy 2006-ig tízezer új kollégiumi férőhely készül el, húszezret pedig felújítanak. A miniszterelnök felkérte a tárcavezetőt, hogy készítse el a közoktatási reform tervezetét, amely átalakítja a pedagógiai rendszert. Gyurcsány szerint az új program „a világ tudásalapú társadalmainak élvonalába repíti majd Magyarországot”. Magyar Bálint tárcavezető cáfolta, hogy 2006-tól az egyetemi képzések költségtérítési minimumát az állami képzési normatíva kétszeresében határozzák meg. Szerinte ez csak valamilyen elírás nyomán kerülhetett a törvénytervezetbe, valójában a normatíva 50 százalékában határozzák meg a minimális összeget. Tegnap megírtuk, hogy a tervezet alapján akár egymillió forintnál is több tandíjat kérhetnének évente az állami egyetemeken a költségtérítéses hallgatóktól.
– A minisztérium ígéreteiből időarányosan semmi nem valósult meg – reagált lapunknak Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának elnöke. A politikus szerint Gyurcsány Ferencnek tudnia kellene, hogy a költségvetésben nincsenek meg a közoktatás reformjának forrásai.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.