A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Gyurcsány: Repülés az élre

Az Oktatási Minisztériumba látogatott tegnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő szerint ez a tárca a bölcsője az elmúlt évek egyik legfontosabb programjának, a felsőoktatási reformnak.

2005. 01. 27. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc szerint a felsőoktatási törvényjavaslatot támogatják a szakmai szervezetek is, így a tervezetről néhány hónapon belül szavazni fog az Országgyűlés. Hozzátette: a jogszabály alapjaiban változtatja meg az elavult rendszert. Gyurcsány ígéretet tett arra, hogy 2006-ig tízezer új kollégiumi férőhely készül el, húszezret pedig felújítanak. A miniszterelnök felkérte a tárcavezetőt, hogy készítse el a közoktatási reform tervezetét, amely átalakítja a pedagógiai rendszert. Gyurcsány szerint az új program „a világ tudásalapú társadalmainak élvonalába repíti majd Magyarországot”. Magyar Bálint tárcavezető cáfolta, hogy 2006-tól az egyetemi képzések költségtérítési minimumát az állami képzési normatíva kétszeresében határozzák meg. Szerinte ez csak valamilyen elírás nyomán kerülhetett a törvénytervezetbe, valójában a normatíva 50 százalékában határozzák meg a minimális összeget. Tegnap megírtuk, hogy a tervezet alapján akár egymillió forintnál is több tandíjat kérhetnének évente az állami egyetemeken a költségtérítéses hallgatóktól.
– A minisztérium ígéreteiből időarányosan semmi nem valósult meg – reagált lapunknak Pálinkás József, a Fidesz kulturális tagozatának elnöke. A politikus szerint Gyurcsány Ferencnek tudnia kellene, hogy a költségvetésben nincsenek meg a közoktatás reformjának forrásai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.