Minimális gyengülés

Tartós árfolyamcsökkenés jelentkezett tegnap a pesti börzén, a BUX 11,21 pontot gyengülve zárt. A nap nyertese a Fotex lett egymilliárd forint feletti forgalommal és 14 százalékos emelkedéssel. A vezető részvények vegyes képet festettek, a Richter és az OTP ára drágult, a Mol és a Matáv értéke gyengült. Lassulást mutattak a vezető európai piacok is, a befektetők a csütörtöki tengerentúli vállalati hírekre összpontosítottak.

2005. 01. 21. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emelkedő forgalom, mérsékelt árfolyamesés jelentkezett tegnap a magyar tőkepiacon, a BUX a nyitás pillanatától gyengült. A kereskedés elején az index 15 300 pontig zuhant, majd erőtlen korrekciót folytatott, délután a börzeindikátor a visszatérő gyengülési hullám áldozatává vált, így napi minimuma közelébe zuhanva 15 193,10 ponton, 11,21 pontot csökkenve lépett a partvonalon túlra. A forgalom meghaladta a 12,26 milliárd forintos szintet, amiről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piac felkészült a tartós gyengülésre. A szakemberek hangoztatták, hogy még néhány napig tart a visszaesés, fordulatot az hozhat, ha a vezető részvények iránti bizalom újból előtérbe kerül. Jelenleg a spekuláció mozgatja az árfolyamokat – mutatott rá egy kisbefektető a tőzsdezárást követve. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző BUMIX index 25,37 pontot gyarapodott, ami azt jelezte, hogy az alacsony forgalmú részvények iránt jelentős volt az érdeklődés.
A nap nyertese a Fotex lett 14 százalékos drágulásával, ezt követte a BorsodChem 6,6 százalékos felértékelődéssel. A BorsodChem részvényeinek 12 havi célárát 2500 forintra emelte meg az ING. A szakértő szerint a jelenlegi árfolyamszinten nincs megfelelően beárazva a vállalat teljesítményében rejlő növekedési potenciál. Az iparági környezet kilátásai kitűnőek, a szükséges termelési többletkapacitásokat biztosító beruházások időzítése megfelelő – írta a portfolio.hu. Tovább drágult a Rába és az Antenna Hungária ára is, erről a két papírról az elemzők határozottan állították, hogy a spekuláció hatására történtek az erősödések. A Rába alulértékelt, a cég árfolyama névérték alatt forog, így érthető a drágulási folyamat. A vezető részvények kurzusa változatos volt, a Richter 300 forinttal, az OTP 20 forinttal drágult. Gyengült a 220 forintot erodálódó Mol és az egy forinttal lassuló Matáv.
Nem sikerült javulást kicsikarnia magából a tokiói 225 vezető részvényt jegyző Nikkeinek sem. A japán indikátor 0,41 százalékkal gyengült annak köszönhetően, hogy a Sony figyelmezette a befektetőket, csökkenő profitra lehet számítani.
Európában a napközbeni sokkot követve délután az árfolyamok elkezdtek növekedni, ezt a Wall Street növekedése indukálta. A tengerentúlon a General Electric negyedik negyedéves adózott eredménye láttán megrohanták a befektetők a piacot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.