időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Minimális gyengülés

Puskás Bence
2005.01.21. 23:01

Tartós árfolyamcsökkenés jelentkezett tegnap a pesti börzén, a BUX 11,21 pontot gyengülve zárt. A nap nyertese a Fotex lett egymilliárd forint feletti forgalommal és 14 százalékos emelkedéssel. A vezető részvények vegyes képet festettek, a Richter és az OTP ára drágult, a Mol és a Matáv értéke gyengült. Lassulást mutattak a vezető európai piacok is, a befektetők a csütörtöki tengerentúli vállalati hírekre összpontosítottak.

Emelkedő forgalom, mérsékelt árfolyamesés jelentkezett tegnap a magyar tőkepiacon, a BUX a nyitás pillanatától gyengült. A kereskedés elején az index 15 300 pontig zuhant, majd erőtlen korrekciót folytatott, délután a börzeindikátor a visszatérő gyengülési hullám áldozatává vált, így napi minimuma közelébe zuhanva 15 193,10 ponton, 11,21 pontot csökkenve lépett a partvonalon túlra. A forgalom meghaladta a 12,26 milliárd forintos szintet, amiről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a piac felkészült a tartós gyengülésre. A szakemberek hangoztatták, hogy még néhány napig tart a visszaesés, fordulatot az hozhat, ha a vezető részvények iránti bizalom újból előtérbe kerül. Jelenleg a spekuláció mozgatja az árfolyamokat – mutatott rá egy kisbefektető a tőzsdezárást követve. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző BUMIX index 25,37 pontot gyarapodott, ami azt jelezte, hogy az alacsony forgalmú részvények iránt jelentős volt az érdeklődés.
A nap nyertese a Fotex lett 14 százalékos drágulásával, ezt követte a BorsodChem 6,6 százalékos felértékelődéssel. A BorsodChem részvényeinek 12 havi célárát 2500 forintra emelte meg az ING. A szakértő szerint a jelenlegi árfolyamszinten nincs megfelelően beárazva a vállalat teljesítményében rejlő növekedési potenciál. Az iparági környezet kilátásai kitűnőek, a szükséges termelési többletkapacitásokat biztosító beruházások időzítése megfelelő – írta a portfolio.hu. Tovább drágult a Rába és az Antenna Hungária ára is, erről a két papírról az elemzők határozottan állították, hogy a spekuláció hatására történtek az erősödések. A Rába alulértékelt, a cég árfolyama névérték alatt forog, így érthető a drágulási folyamat. A vezető részvények kurzusa változatos volt, a Richter 300 forinttal, az OTP 20 forinttal drágult. Gyengült a 220 forintot erodálódó Mol és az egy forinttal lassuló Matáv.
Nem sikerült javulást kicsikarnia magából a tokiói 225 vezető részvényt jegyző Nikkeinek sem. A japán indikátor 0,41 százalékkal gyengült annak köszönhetően, hogy a Sony figyelmezette a befektetőket, csökkenő profitra lehet számítani.
Európában a napközbeni sokkot követve délután az árfolyamok elkezdtek növekedni, ezt a Wall Street növekedése indukálta. A tengerentúlon a General Electric negyedik negyedéves adózott eredménye láttán megrohanták a befektetők a piacot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.