Rekord rekord hátán

Nem nyugodtak meg a kedélyek Pesten, a magyar tőzsde indikátora tegnap újabb csúcsot döntve zárt. A BUX 15 419,22 ponton került a partvonalon túlra, az indexet az OTP, a Mol és a Matáv drágulása húzta fel. A nap legjobban teljesítő papírja a 104 millió forintos forgalmat bonyolító, 10,4 százalékkal dráguló Synergon lett. A nemzetközi tőkepiacokon is emelkedő trend alakult ki, az FTSE és a DAX árfolyama egymás mellett haladva növekedett. Tokióban a Nikkei 225 index 0,43 százalékkal javult.

2005. 01. 18. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános növekedési hullám, vagy csupán egyszerűen a vevők érdeklődése indukálta a tegnapi hazai és nemzetközi árfolyamok emelkedését? Pontosan még az elemzők sem tudták behatárolni a javulás okát. A kelet-közép-európai térség felértékelődésével magyarázható a pesti börze csúcsra járatása. Tegnap a BUX 43 pontos emelkedéssel nyitott, az első két óra az iránytalanság jegyében zajlott, majd még a déli harangszó előtt az index emelkedni kezdett, s meg sem állt a 15 490 pontos határig, ami újabb csúcs a BUX történelmében. Korábban az elemzők a 15 ezer pontos szintet olyan küszöbnek tartották, amelyet tartósan nehezen tud átlépni a BUX, a tegnapi kereskedés és a korábbi napok javuló iránya azt mutatta, hogy a korrekcióra és a küszöb átlépéséből eredő gyengülésekre még várni kell. A BUX a hét első kereskedési napján végül 198,88 pontos növekedéssel zárt. A forgalom meghaladta a 13,6 milliárd forintos szintet, ami nem volt túl magas ahhoz képest, hogy az elmúlt napokban a napi forgalom megközelítette a 20 milliárd forintos határt is.
A vezető részvények mellett a kisebb forgalmú papírok iránt is nagy érdeklődés mutatkozott, de a Bumix indikátor nem követte a BUX emelkedését, mivel az Antenna Hungária és az FHB ára gyengült. A műsorszóró 2,2 százalékkal, a jelzálogbank 3,0 százalékkal értékelődött le. A blue chipek sorából a Mol 2,2 százalékkal, a Matáv 0,8 százalékkal, az OTP 2,5 százalékkal erősödött. Jól teljesített még a magas forgalmat bonyolító és 0,9 százalékkal erősödő BorsodChem, a Rába, valamint a Pannonflax.
A Matáv drágulásában közrejátszott, hogy a montenegrói távközlési cég megvásárlása során a magyar társaság osztalékpolitikája nem változik. A Matáv közleményben tudatta, hogy a Telekom Crne Gore AD (TCG) megszerzése átmenetileg ugyan növeli az eladósodottsági szintjét. A közlemény szerint a TCG 100 százalékáért ajánlott maximális ár 165 millió euró, amit a Matáv döntően hitelből finanszíroz.
A bankközi devizapiacon tegnap a forint az euróval szemben enyhén erősödött, a BÉT zárásakor az eurót 246,00–246,30 forinton jegyezték, közel 60 fillérrel gyengébben a pénteki, 246,75–246,95 forintos árfolyamnál.
Emelkedő irány alakult ki a vezető európai és ázsiai piacokon, Tokióban a Nikkei 225 index 0,43 százalékos nyereséggel zárt. Frankfurtban és Londonban enyhe, fél százalék körüli növekedést produkáltak a tőzsdei mutatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.