Röviden

2005. 01. 13. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább drágult tegnap a kőolaj a szabadpiacon az előző napi emelkedés után. A kereskedők arra számítanak, hogy az árak tovább kúsznak majd felfelé az OPEC e hónap végi értekezletének esetleges termeléscsökkentésről szóló döntése miatt. (MTI–Eco)

Románia legnagyobb kereskedelmi bankja, a Banca Comerciala Romana 400 millió eurós, ötéves lejáratú szindikált hitel felvételére készül. A februárban esedékes hitelfelvételt a Bank Austria Creditanstalt AG, a Citibank, az Erste Bank és a Raiffeisen Zentralbank szervezi, s a kölcsön általános finanszírozási célokat szolgál majd. (MTI–Eco)

A francia Alstom nehézgépgyártó konszern 2004/05-ös pénzügyi éve harmadik negyedében megállította árbevételének csökkenését, mivel első kilenc havi árbevétele nyolc százalékkal marad csak el az előző évitől, miközben féléves forgalma még 28 százalékos elmaradást mutatott éves összevetésben. (MTI–Eco)

Az új román kormány 2006-ra akarja teljes egészében privatizálni a Romtelecom távközlési vállalatot, amelyben jelenleg többségi tulajdona van a görög OTE cégnek. A román kormány 2003-ban kötött megállapodást a görög vállalattal, amelynek értelmében az OTE 243 millió dollárért 54 százalékra növelte részesedését a Romtelecomban a korábbi 35 százalékról. (MTI–Eco)

Két és félszeres kereslet mellett négy bázisponttal csökkent az átlaghozam a tizenkét hónapos diszkontkincstárjegy-aukción a két héttel korábbi értékesítéshez képest, és kilenc bázisponttal lett alacsonyabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál. Az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett és értékesített 35 milliárd forintnyi mennyiségre 85,7 milliárd forintnyi jegyzés érkezett. (P. B.)

A Démász Rt. vezérigazgatói posztját Yves Autret eddigi vezérigazgató-helyettes tölti be 2005. január 13-tól. Az új vezérigazgató Dervarics Attilát váltja, akinek a munkaviszonya közös megegyezéssel a tegnapi nappal megszűnt. A volt vezérigazgató ugyanakkor megtartja igazgatósági tagságát, s továbbra is ellátja az igazgatóság elnöki teendőit. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.