Röviden

2005. 01. 12. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Államadósság Kezelő Központ változatlan, évi fix 8 százalékos kamattal hirdette meg a 2006/02. kamatozó kincstárjegy sorozatot. A január 10-től 21-ig jegyezhető, egyéves lejáratú, elsősorban a lakosságnak szánt állampapír kamatozása január 25-én kezdődik, lejárata 2006. január 25. (P. B.)

A három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy aukcióján 8,89 százalékos átlagos éves hozam alakult ki, ami az egy héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál, illetve a hétfői másodpiaci referenciahozamnál is 3 bázisponttal magasabb. Az aukción 71,45 milliárd forint jegyzés érkezett a felajánlott 35 milliárdnyi mennyiségre. (P. B.)

Németországban decemberben átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek a nagykereskedelmi árak az előző hónaphoz képest, a novemberi 0,1 százalékos havi olcsóbbodás után. Az egy évvel korábbihoz képest decemberben átlagosan 3,8 százalékkal voltak magasabbak a nagykereskedelmi árak. (MTI–Eco)

Oroszország gazdasága decemberben 3,9 százalékkal bővült a 2003. decemberi szinthez képest, a tizenkét havi növekedés a legkisebb volt öt éven belül – jelentették az orosz gazdaság beszerzőimenedzser-mutatóit készítő Moscow Narodny Bankban. Novemberben 4,5 százalékos volt a tizenkét havi GDP-növekedés. (MTI–Eco)

A bolgár privatizációs ügynökség 11 külföldi energiavállalatot választott ki három hőerőmű lehetséges vevőjeként. A privatizációból 250 millió euró bevételhez juthat a bolgár kormány. A magánosítás hozzájárul a bolgár áramipar 2007-re tervezett liberalizációjához, s további tízmilliókat hozhat az országnak, mert az elavult erőművek felújításra szorulnak. (MTI–Eco)

A világ második legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a francia Carrefour konszern el kívánja adni Prodirest gasztronómiai érdekeltségét a német Rewe csoportnak. Az ügylet értéke értesülések szerint 150 millió euró körül lehet. A hírt sem a Carrefour, sem a Rewe szóvivője nem kommentálta. (MTI–Eco)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.