Sikertelen korrekció

Emelkedéssel indult a hét közepe, de végül a tőzsdemutatók iránya megfordult és veszteséggel zártak tegnap. Pesten sem maradhatott el a gyengülés, a befektetők továbbra is haszonrealizálással töltötték a napot, a BUX a kereskedés első két órájában napi mélypontjáig gyengült, majd a továbbiakban sikertelen korrekcióval próbálkozott. A magyar tőzsdei indikátor végül 71,35 pontos csökkenéssel zárt. A vezető részvények közül a Mol és a Richter ára erősödött, ellenben a Matáv és az OTP kurzusa gyengült, a nap nyertese a Fotex lett 5,3 százalékos javulásával.

2005. 01. 20. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a keddi tőzsdei zárásokat követve jelezték az elemzők, hogy a magyar piac gyengülése vélhetőleg tovább folytatódhat, akkor az elemzők az alacsony forgalomból következtették ki, hogy a BUX indikátor lassulása nem áll meg.
Tegnap már reggel jól látszódott, hogy gyengülésre ébredtek a magyar tőzsdén befektetni szándékozók, a BUX már a kereskedés elején 180 pontot zuhant. A trend nem változott meg délután sem, csupán annyi érdembeli különbség volt a délelőtt és a délutáni irány között, hogy a déli harangszót követve az index korrekcióval próbálkozott, de az sikertelen volt. A BUX végül 71,35 pontot csökkenve, 15 134,75 ponton került a partvonalon túlra, a Bumix index meglepetésre jól teljesített és a blue chipeket jegyző mutatót felülmúlva, 12,51 pontot emelkedve zárt. A keddi kereskedéshez képest a forgalom nem nagyon élénkült meg, árfolyamértéken számítva 10,05 milliárd forint fordult meg a BÉT-en.
A vezető részvények közül a Richter 0,8 százalékkal, a Mol 0,5 százalékkal drágult. A Mol piacát némileg meghatározta az 1,9 milliárd forintos árfolyamértékű megakötés, amit 12 185 forinton kötöttek meg. A Matáv 0,8 százalékkal, az OTP 2 százalékkal gyengült. A kisforgalmú papírok sorából drágulással zárt és ezzel a Bumix index növekedését serkentette a 2 százalékkal erősödő FHB, valamint a Rába, a Nabi és az újból dráguló Antenna Hungária. Az Antenna Hungária részvényei alacsony forgalom mellett drágultak, a brókerek azt nyilatkozták, hogy az új, 4000 forintos küszöböt lefelé csak akkor lépheti át a papír amikor alacsony felvásárlási árat akarnak a nagytulajdonosok kialakítani. A privatizáció közelsége miatt a felvásárlási ár beállításának lehetőségét több szakértő is megerősítette.
Lefelé mozogtak tegnap a tokiói vezető részvények árfolyamai is, a Nikkei 225 index 0,16 százalékot gyengült, mivel a piacon az a hír terjedt el, hogy a Mitsubishi Motors átszervezése akár sikertelen is lehet. A forint a bankközi devizapiacon kismértékben erősödött, az eurót 246,50–246,60 forinton jegyezték, 20 fillérrel gyengébben a keddi, 246,70–246,80 forintos árfolyamnál. A piacon rendkívül renyhe forgalomról számoltak be, az euró 246,40 és 247,05 forint között ingadozott ugyan, de a nap nagy részében a 246,40 és 246,60 forint közötti 20 filléres sávban tartózkodott. A hét hátralévő részében is 246–247,50 forint közötti euró árfolyamra és alacsony forgalomra számítanak a piacon.
A német parketten a Deutsche Telekomról érkező pletykák erősítették volna a DAX kurzusát, ha a Metro, az Allianz és a Lufthansa árfolyamai nem az eróziót növelték volna. Lapjelentések szerint Európa legnagyobb távközlési konszernje, a Matáv-főrészvényese a Deutsche Telekom 2006 végére 7,9 milliárd eurós adó utáni eredményt szeretne elérni. Ez lenne a legnagyobb adózott eredmény, amelyet német cég valaha elért. A Capital című magazin a vezetés hároméves tervére hivatkozik, amelyben a 2006-ra előirányzott nyereség a tavalyi évről várt adózott eredmény kétszerese. Az idei évre a Deutsche Telekom 4,3 milliárd euró adózott eredményt vár. New Yorkban a General Motors (GM) csökkenő negyedik negyedéves eredménye, valamint a Pfizer kimagaslóan jó gazdálkodási adatainak hatására a piac nem tudott határozott irányt kialakítani. Lefelé húzta a Nasdaq árfolyamát tegnap a mikroelektronikai termékeket gyártó Advanced Micro Devices Inc. bejelentése is, amely szerint a társaság 30 millió dolláros adó utáni veszteséget jelentett a december 26-án zárult negyedévéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.