Az IVSZ ajánlása a kutatóknak

Egységesebbé kívánja tenni az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az internetes piackutatási adatokat. Ennek érdekében a szövetség olyan ajánlást készített, amely a felhasználókat is megkülönbözteti szokásaik alapján.

2005. 02. 14. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége a lakosság internetezési szokásaival kapcsolatban egy olyan ajánlást bocsátott ki, amelynek használata segítheti a piackutatási adatok egységes értelmezését. A közlemény szerint az ajánlás a jövőben az internetezőket a világháló használatának gyakorisága és az internetezésben való jártasságuk alapján különbözteti meg egymástól. Az IVSZ az NRC Piackutató Kft. és 17 magyar egyéb piackutató cég együttes javaslatai alapján dolgozta ki az ajánlást a mutatók egységes értelmezésére, amelyek egyszerűbbé teszik majd a piackutatási adatok értelmezését.
Így heavy usernek nevezik majd azokat az internetezőket, akik hetente legalább négy alkalommal kapcsolódnak a világhálóra, medium usernek a heti egy– három alkalommal internetezőket, míg végül light usernek azokat, akik ennél ritkábban interneteznek. Az IVSZ ajánlása internetezésnek tekint minden olyan tevékenységet, amely internetböngésző használatát igényli. Így az ajánlás internetezőnek nevez mindenkit, aki weboldalakat látogat, és az e-mail használatot is internetezésnek minősíti, amenynyiben webalapú hozzáférés használatáról van szó.
Az ajánlás tovább differenciál a heavy és a medium userek csoportjában annak alapján, hogy ezek a felhasználók milyen régóta interneteznek. Így e két csoport tagjai közül azokat, akik legfeljebb egy éve használják az internetet, junior, azokat, akik egy és három év közötti tapasztalattal bírnak, middle, míg végül azokat, akik több mint három éve használják legalább heti rendszerességgel az internetet, senior usereknek nevezi.
Az ajánlást figyelembe véve az internetezők összetétele jelenleg a következőképpen alakul: a 18–69 éves, hetente legalább egy alkalommal internetezők csaknem 58 százaléka férfi, 42 százaléka nő, több mint fele 30 év alatti, és csak egytizedük töltötte be ötvenedik életévét. Mintegy 40 százalékuk felsőfokú végzettségű, további csaknem 50 százalékuknak pedig középfokú végzettsége van. A budapestiek aránya 43 százalék, falun pedig az internetezők 18 százaléka él.
Az IVSZ azért tartotta fontosnak az egységes ajánlás kidolgozását, mert 2004 végén sokadszor szembesült azzal a problémával, hogy a kutatóintézetek, statisztikai jelentések által publikált mérőszámok egymástól jelentősen eltérő, sokszor ellentmondó eredményeket mutattak. Ezek egyebek mellett abból adódtak, hogy a kutatóintézetek mást értettek a rendszeres internetező fogalma alatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.