Beindult a Graphisoft

Jelentős forgalom- és nagymértékű árfolyam-növekedéssel újabb történelmi csúcsot döntve zárta a kereskedést tegnap a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. A vezető részvények közül a Mol ára drágult a legjobban, az olajipari papírok 8,3 milliárd forintos forgalom mellett 3,9 százalékkal felértékelődtek. A nap nyertese a Graphisoft lett 7,7 százalékos emelkedéssel. <br/>A nemzetközi tőkepiacokon az árfolyamok gyengülést jeleztek, a Nikkei 17,79 pontot, a DAX 0,41 százalékot gyengült.

2005. 02. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcson zárt a BUX tegnap, a hazai vezető részvényeket jegyző indikátor a nap elejétől folyamatosan erősödött, s végül 321,89 ponttal keddi zárószintje felett, 15 784,81 ponton – napi csúcsán – lépett a partvonalon túlra. A forgalom 20,8 milliárd forintot súrolta alulról, a legnagyobb érdeklődés a 495 forintot emelkedő Molra volt. Elemzők elmondták, hogy az olajipari papírokra kedvező hatást gyakoroltak a szektortársak igen kedvező év végi eredményjelentései. A befektetők azt várják a Moltól, hogy a korábbi évekhez hasonló jó tavalyi évre vonatkozó eredményekkel rukkol elő, így érthető az olajpapír-drágulás – állították az elemzők. A blue chipek közül jól szerepelt még a Matáv és a mai napon gyorsjelentő Richter. A gyógyszergyártó cég részvényeinek értékei 2 százalékkal növekedtek. A portfolio.hu a Richter várható eredményeiről azt írta, hogy egy számjegyű profitnövekedés várhatóan érvényesült az üzemieredmény-soron, s közel húszszázalékos a nettó profitsoron 2004-ben is. Az internetes gazdasági lap rámutatott, hogy a Richter a negyedik negyedévben egyszeri költségtérítésként jelentős összeget kap kutatási partnerétől, a Forest Laboratories-től. Ezen szám, illetve a készletátértékelés hatása jelentősen megnehezíti a társaság belső teljesítményének megítélését.
A vezető részvények mellett komoly drágulással zárta a napot a Graphisoft, mely papírt a Molhoz hasonlóan a negyedéves jelentés és a szektor már publikált eredményei segítették. A Graphisoft konkurense, a német Nemetschek a negyedik negyedéves eredményeinek publikálásakor sokakat meglepett, a szoftvergyártó főbb bevételei a magyar céghez hasonlóan a német piacról származnak – így a befektetők a Bojár Gábor nevével fémjelzett társaságtól is hasonló növekedést várnak. Elemzők szerint a Graphisoft ára a napokban megközelítheti az 1800 forintos határt is, de a gyorsjelentés kapcsán nem elképzelhetetlen a 2000 forint körüli szint sem. Szerényebb növekedéssel zárta a kereskedést még a Rába, a TVK és a Démász. A Rába közölte, hogy új terméket fejlesztett ki az Enterprise Bus Ltd. midibuszaihoz. A kereskedők a korábbi napokhoz hasonló újabb robbanást várnak a Rába árától, jelenleg a gépgyártó részvényei 780–790 forint között mozognak, a szakértők 850 forint feletti árat valószínűsítenek.
A forint az euróval szemben a lengyel zloty felértékelődése következtében erősödött. A BÉT zárásakor a bankközi devizapiacon a 244,30–244,40 forinton kereskedtek az euróval, közel 60 fillérrel gyengébben a 244,95–245,05 forintos szerdai árfolyamnál.
A nemzetközi tőkepiacokon nem alakult ki akkora lendület, mint a magyaron. Tokióban a Nikkei a pénzintézetek rossz kihelyezései miatt 17,79 ponttal gyengült, ami nem volt meglepő, hiszen a Toyota a vártnál rosszabb harmadik negyedéves eredményt közölt. A japán autógyártó az üzleti éve decemberrel zárult harmadik negyedében 5,3 százalékkal 422,9 milliárd jenre növelte üzemi eredményét csoportszinten, az egy évvel korábbi 401,7 milliárd jenhez képest, az elemzők 439 milliárd jent vártak.
Nem sikerült növekedéssel zárni sem Londonban, sem Frankfurtban, a visszaesést főként az amerikai piacok gyengülése okozta. New Yorkban a befektetők a termelékenységi adatok láttán rögtön eladásokba fogtak. Az amerikai szolgáltatói szektor beszerzői menedzserindexe januárban 59,2 pontra süllyedt az előző havi – módosított – 63,9 pontról. A szektor januári teljesítménye elmaradt a várakozásoktól: a Wall Street szakértői átlagban 61,3 pontra történő csökkenésre számítottak. A spekulánsokat nem érdekelte az sem, hogy az Amazon.com megötszörözte nyereségét a tavalyi negyedik negyedévben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.