Küszöb a 16 500 pont

Korrekcióval zárta a tegnapi kereskedést a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX. A nemzetközi hatások, a programozott eladások és a természetes profitrealizálási magatartás gyengítette a magyar tőzsdemutatót. A vezető részvények közül lefelé mozgott a Matáv és a Mol ára, viszont drágulással fejezte be a napot a Richter és az OTP. A nap nyertese a pozitív tavalyi évre vonatkozó gazdálkodást felmutató Synergon lett. Az OTP-papírok esetében nem volt meghatározó az a bejelentés, hogy a Horvát Nemzeti Bank jóváhagyta a magyar pénzintézet tulajdonszerzését a Nova Bankában. Tokióban 0,7 százalékkal emelkedett a Nikkei 225 index, az európai parketteken változatos árfolyamok alakultak ki: a DAX gyengült, az FTSE negyed százalékot erősödött.

2005. 02. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négynapos sorozatos történelmi rekorddöntést követve tegnap enyhe, 13,26 pontos korrekcióval zárta az üzleti napot a magyar tőzsde. Szakértők szerint a lassulás nem volt meghatározó, de a gyengülésre már várt a piac. A BUX többszöri próbálkozást követve, a nemzetközi hatásoknak kitéve végül mínusz előjellel lépett a partvonalon túlra. A forgalom meghaladta a 22 milliárd forintos határt; ez és a BUX mérsékelt csökkenése jól jelezte, hogy a befektetők még mindig inkább a részvények tartása és vétele mellett döntöttek. Elemzők szerint a következő napokban újabb gyengülések várhatók, de meghatározó esést nem jósolt egy brókerház sem. A tegnapi korrekcióról azt nyilatkozták a kereskedők, hogy a 16 500 pontos határ olyan küszöb, ahol a programozott eladások is elkezdődnek – ez is okozhatta az esést.
A hazai blue chipek közül a Richter és az OTP ára tovább száguldott, a banki részvények 49 forinttal, a gyógyszergyártó-papírok 300 forinttal erősödtek. Az OTP tőzsdezárást követve jelentette be, hogy a Horvát Nemzeti Bank 2005. február 9-i ülésén jóváhagyta az OTP Bank devizakülföldinek minősülő vállalkozásban történő befolyásoló részesedés szerzését – közölte Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A 236 millió eurós vételárat a horvátországi hitelintézet jelenlegi és potenciális üzleti értéke, valamint a horvátországi pénzügyi piac kedvező növekedési kilátásai alapozták meg. A Horvát Nemzeti Bank által megadott engedély a Nova Banka 93,63 százalékos részvénycsomagjára szól, amely részvénycsomag közvetlenül az eladóktól kerül az OTP Bank tulajdonába. A horvátországi bank megvásárlásához kapcsolódó részvénytranszfer, illetve a vételár kiegyenlítése várhatóan 2005 március közepéig megtörténik – állt az OTP közleményében.
A vezető részvények közül csökkenéssel zárt a Matáv és a Mol. Az elemzők a Matáv esetében csökkenő profitot várnak, így a piac erre reagálva gyengítette a távközlési papírok árát. Nem okozott meglepetést a Synergon azzal a bejelentéssel, hogy éves gazdálkodási adatai pozitív előjelűek lettek, viszont az informatikai cég árfolyamában bekövetkezett harmincegy forintos drágulás és a hozzá kapcsolódó 6,2 millió darabos forgalom immár újból a spekulánsok célpontjává tette a papírt. Erősödéssel zárt még a Graphisoft, az Antenna Hungária és az Inter-Európa Bank.
A tavalyi évben a tőzsdére bevezetett Freesoft Rt. 2004-ben 93 millió forint adózott eredményt ért el. A jelentés az eredményre vonatkozólag nem tartalmaz előző évi összehasonlító adatokat. A Freesoft tíz forinttal gyengülve zárta a napot.
A nemzetközi parketteken változatos árfolyamok alakultak ki, a tokiói Nikkei 0,7 százalékkal erősödött. Hasonlóan felfelé mozgott a londoni FTSE árfolyama is, ellenben a DAX csökkenéssel zárt. Az európai parketteken a Ericsson távközlési berendezéseket gyártó a vártakat alulmúló eredménye, valamint az amerikai Verizon Communications Inc. távközlési társaság felvásárlási ajánlata az MCI-ra foglalkoztatta a befektetőket.
A svéd Ericsson 9,3 milliárd svéd koronás adó előtti eredményt jelentett a tavalyi negyedik negyedévről, kissé elmaradva az átlagosan 9,4 milliárd koronás elemzői előrejelzésektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.