Röviden

2005. 02. 16. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb háztartásigép-gyártója, a svéd Electrolux AB 1,35 milliárd svéd koronás (195,5 millió dolláros) adó előtti eredményt jelentett a tavalyi utolsó negyedévről egyszeri tételek nélkül. Az elemzők átlagosan 1,22 milliárd koronás adó előtti eredményt vártak, szinte változatlan, 28 milliárd koronás értékesítésből. A 2003. utolsó negyedévben az Electrolux adó előtti eredménye 1,67 milliárd svéd korona volt egyszeri tételek nélkül. (MTI–Eco)

A tegnap kibocsátásra kerülő, egymilliárd eurós új magyar eurókötvényt úgy árazzák, hogy a hozamfelára 0,12 százalékpont lesz az irányadó átlagos eurókamatcsere-hozam (mid-swaps) fölött – mondták a főszervezők. Hétfőn az előzetes felársáv 0,12–0,15 százalékpont volt a szervezők szerint, tegnap reggel ezt 0,12–0,14 százalékpontra módosították. Azt is elmondták, hogy délelőttig 1,75 milliárd eurónyi kötvényre volt igény a piacon. (MTI–Eco)

Németországban a tavalyi utolsó negyedévben csökkent a GDP 0,2 százalékkal az előző negyedhez képest – közölték a szövetségi statisztikai hivatalban előzetes becslésként. Az elemzők átlagosan 0,2 százalékos növekedésre számítottak. A hivatal egyszersmind felülvizsgálta a harmadik negyedévet, s közlése szerint a gazdaság ezen időszakban stagnált. (MTI–Eco)

Nagy-Britanniában januárban átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak decemberhez képest, és 1,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, csakúgy, mint decemberben. A központi bank korábbi, GDP-növekedést fékező kamatemelései miatt lanyhult s továbbra is enyhe infláció lehetővé teszi, hogy a Bank of England még egy darabig kímélje a gazdaságot. (MTI–Eco)

A Humet Rt. 139,4 millió forintos mérleg szerinti veszteséggel zárta a 2004. évet, míg az előző évben 115,6 millió forint volt a társaság vesztesége. A társaság csődeljárás alatt áll, vagyonfelügyelője a TAX Audit Kft. A Humet azt is közölte, hogy március 14-én csődegyezségi tárgyalást tart. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.