Röviden

2005. 02. 24. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb édességgyártója, a brit Cadbury Schweppes 933 millió fontos adó előtti eredményt jelentett tavalyról egyszeri tételek nélkül, egy százalékkal nagyobbat a 2003-as 922 milliónál, közelebb az elemzői előrejelzések 927–953 millió fontos sávjának aljához. Egyszeri tételekkel együtt az adó előtti eredmény 642 millió fontra javult 564 millióról. (MTI–Eco)

A nagyságra harmadik európai gáztársaság, a Gaz de France tavaly 14,9 százalékkal 1,05 milliárd euróra növelte adózott eredményét a 2003-as 910 millióról. Az üzemi eredmény 15 százalékkal, 1,59 milliárd euróra csökkent 1,89 milliárdról 448 millió eurónyi egyszeri tételek miatt, amely lényegében a hálózat felújítására képzett tartalék. A bevétel 18,13 milliárd euróra nőtt 16,65 milliárdról. (MTI–Eco)

A francia PSA Peugeot-Citroën autógyár adózott eredménye tavaly 1,36 milliárd euróra csökkent a 2003-as 1,5 milliárdról a növekvő nyersanyagárak és az ádáz európai árverseny miatt. Az elemzők átlagosan 1,38 milliárd eurót vártak tavalyról. A második számú európai járműgyártócsoportnál azt jósolták, hogy ezek a tényezők az idén is nehezíteni fogják a teljesítményt. (MTI–Eco)

Az osztrák UNIQA biztosító tavaly 75 százalékkal, körülbelül 120 millió eurós rekordra növelte az adó előtti eredményét csoportszinten, nemzetközi könyvviteli szabvány szerint. A külföldi biztosítók kereken egyharmaddal járultak hozzá a rekord eléréséhez – közölték a cégnél előzetes becslésként. Az év végén az UNIQA még csak ötvenszázalékos eredménynövekedést várt a tavalyi évről, bár már akkor is hozzátették, hogy ez „óvatos” előrejelzés. (MTI–Eco)

Csökkenő hozam alakult ki a hat hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy tegnapi aukcióján. A kincstárjegyek 7,44 százalékos átlaghozammal keltek el, ez az érték 56 bázisponttal alacsonyabb a két héttel korábbi értékesítés átlaghozamánál. A felajánlott 25 milliárd forintnyi mennyiségre mintegy két és félszeres jegyzés érkezett, de a kibocsátó csupán az eredetileg meghirdetett mennyiséget értékesítette. (P. B.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.