Szánkó a BUX alatt

Elmúlt az eufória, elmúlt a hossz? – tették fel a kérdést a befektetők egymásnak – mivel a BUX már két egymást követő napon nem találta meg korábbi énjét. A vezető részvények a Mol kivételével gyengültek. Mérsékelt csökkenést mutattak az európai tőzsdemutatók is, a befektetők a változatos vállalati hírekre összpontosítottak. A legnagyobb ázsiai piac viszont javulóban volt, a Nikkei negyed százalék feletti növekedéssel zárt.

2005. 02. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitáskor árfolyamzuhanás, majd pozitív korrekció és végül néhány pontos gyengülés – ezek az irányvonalak jellemezték a tegnapi pesti kereskedést. A befektetők nem voltak túl határozottak a csökkenő trend kialakításában, így az még várat magára. Minimumát – 17 417 pont – a nap első negyedórájában elérte a BUX, később javulás vette kezdetét, ami annyira erős volt, hogy az index át tudott lendülni a pozitív tartományba is. Záráskor a BUX 17 555,33 ponton állapodott meg ez 0,08 százalékos csökkenésnek felelt meg. A 16,12 milliárd forintos forgalom és a mérséklődő árú részvények láttán az elemzők azt nyilatkozták, hogy még nem érett meg a magyar piac egy határozott gyengülésre, a befektetők arra várnak, hogy valamilyen „égi jel” mutassa a jövőbeli irányt.
Miközben a spekulánsok arra várnak, hogy a „nagyok” elkezdjék az eladásokat, addig néhány befektető a nagy üzleti „sarc” reményében már a besszre spekulált. A negatív irány felvétele már néhány hete tart, de csak az utolsó két kereskedési napon sikerült nyereséget realizálni rajta. Gyengülést mutatott a legtöbb vezető részvény, ez alól kivételt képezett a 250 forinttal erősödő Mol. Az olajipari papírok drágulása folytatódott, a töretlen felértékelődésről az elemzők azt nyilatkozták, hogy a Mol célára 16 ezer forint fölött van, így annak eléréséig még van növekedési hely. A BUX-ra negatív hatást gyakorolt az 55 forinttal gyengülő OTP, a három forinttal csökkenő Matáv, valamint a 200 forinttal olcsóbbá váló Richter. A kisebb forgalmú papírokat jegyző Bumix kereken egy százalékot csökkent, ez jól mutatta, hogy a befektetők előbb az inlikvidebb részvényekből szállnak ki.
Javulással zárt a hét utolsó előtti kereskedési napján a tokiói Nikkei 225 index is, az európai parketteken ellenben a BUX-hoz hasonló mérsékelt lassulás jelentkezett. A német piacon a befektetők örömmel vették tudomásul, hogy a HypoVereinsbank (HVB) 2200-2400 dolgozójától kíván megválni. Az elbocsátásoktól a bank a veszteséges gazdálkodás jobbra fordulását várja. A HVB kurzusa tegnap 5,49 százalékkal erősödött. A pénzintézet már az idén nyereséget akar elérni, ennek hatását lehetett érezni tegnap papírjainak árában. Határozatlan irány alakult ki tegnap a Wall Streeten is, a nyersolaj árának alakulása és a Boeingnek adott négymilliárd dolláros Ryanair-megrendelés nem mozgatta meg túlzottan a befektetőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.