Túl a 16 ezer ponton

A magyar tőzsdemutató tegnap átlépte a 16 ezer pontos határt, ami történelmi rekordnak felel meg. A BUX tartós növekedést követve 16 032,83 ponton zárt, 248,02 ponttal magasabban az előző értékénél. Az indexre jótékony hatást gyakorolt gyógyszerpapírok erősödése.

2005. 02. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár korábban már megjósolták az elemzők, hogy a BUX könynyedén átlépheti a 16 ezer pontos álomhatárt, azt az elemzők mégsem gondolták, hogy a csütörtöki 2,08 százalékos emelkedését követve újabb 1,57 százalékos megugrás történhet. A hazai indikátor viszont meglepetést okozott tegnap, az index a reggeli hezitálás után kitört, s napi és egyben történelmi csúcsáig, a 16 032,82 pontig meg sem állt, ez mintegy 248 pontos javulásnak felel meg. A Bumix hasonlóan a BUX-hoz, kiemelkedő teljesítményt nyújtva, 1,85 százalékkal értékelődött fel. A tartós növekedés nyitja a nagy forgalom, ami tegnap sem lankadt, s meghaladta a 18,54 milliárd forintos szintet. A vezető részvények közül 2,8 milliárd forintos forgalom mellett a 2,6 százalékkal erősödő Richter drágult a legjobban. A Mol hatmilliárd forintos forgalom mellett 1,9 százalékkal, az OTP 0,4 százalékkal, a Matáv 1,8 százalékkal értékelődött fel. A kisebb forgalmú, de a BUX kosarában található papírok sorából az Egis tűnt ki a legjobban, a gyógyszergyártó cégre vélhetőleg a Richter kedvező eredménye hatott. Az Egis végül 7,1 százalékkal felértékelődve zárta a napot.
A bankközi devizapiacon a forint helyzete 20 bázisponttal, 13,66 százalékra javult, s maradt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.
A japán piacon gyengülés, míg az európai és amerikai parketteken jelentős drágulás mutatkozott. A Nikkei 0,25 százalékot gyengült, míg a Dow Jones 0,37 százalékot növekedett. Alan Greenspan, a Federal Reserve elnöke a dollár árfolyamának ingadozásáról azt nyilatkozta, hogy a gyenge dollár előbb-utóbb meg fogja állítani az amerikai gazdaság külső egyensúlyi hiányait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.