Általános a növekedés

Meglepetésre a hét utolsó kereskedési napján a BUX – a napközbeni hezitálás ellenére – jelentős, 298,05 pontos plusszal zárt. Az indexre kedvező hatást gyakoroltak a vezető részvények, azok közül is a Matáv és a Mol drágulása. Az elemzők is meglepődtek a magyar tőzsde újabb megugrásán, hiszen a napokban az index nem követte a korábbi hónapok drágulási irányát.

2005. 03. 05. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általános volt az erősödés a világ tőkepiacain, ezt az irányvonalat követte tegnap a Budapesti Értéktőzsde mutatója, a BUX is. A nyitást követve a tőzsdei indikátor emelkedett, majd rövid idő alatt visszaesett. Délután vélhetően a day tradelő shortolók (napon belüli csökkenésre spekulálók) miatt és a tengerentúlon bekövetkezett növekedések hatására az index rohamosan erősödött. A növekedés annyira jól sikerült, hogy az indikátor 18 139 pontig javult. Záráskor a BUX 18 061 pontra csúszott vissza, de még így is 298,05 ponttal állt csütörtöki szintje felett.
A vezető részvények kivétel nélkül drágultak, a nap meglepetését az Antenna Hungária (AH) okozta napközbeni 245 forintos, nap végi 160 forintos erősödésével. Komoly hatást gyakorolt a BUX-ra az 515 forinttal dráguló Mol és a 11 forinttal felértékelődő Matáv. Kisebb mértékben javult az OTP és a Richter ára is, a banki papírok 52 forinttal, a gyógyszergyártó részvényei 400 forinttal növekedtek. Tovább erősödött és 15 000 forinton zárt az FHB, valamint az Egis is. Az utóbbi 310 forintot javult részben a 120 forintos osztalék kifizetéséről szóló hírnek köszönhetően, részben azért, mert a társaság folyamatosan követi a Richter növekedését.
A szakértők jelezték, hogy a nagyobb forgalmú papírokra jelentős érdeklődés mutatkozott, amit a 19 milliárd forintot meghaladó forgalom is jól jelzett. Arról, hogy milyen irányt követnek a jövőben a részvényárak, az elemzők nem tudtak határozott képet adni, szerintük a következő hét meghatározó lesz a BUX életében.
Az Antenna Hungária drágulásáról az elemzők azt nyilatkozták, hogy spekulációs nyomás nehezedik a cég részvényeire, egyes befektetői körök egy felvásárlási ajánlattétel esetén magas árat szeretnének kisajtolni a műsorszóró papírjaiból. Azt sem szabad elfelejteni, hogy közel egy hónap múlva tartja az AH a közgyűlését, amelyen egyelőre nem ismeretes, hogy a várt osztalékról döntenének.
A nemzetközi parketteken is jelentős növekedést lehetett tapasztalni, a 225 vezető részvényt tömörítő Nikkei 0,14 százalékkal, a londoni FTSE 0,35 százalékkal, a frankfurti DAX 1,10 százalékkal erősödött.
Negyed százalékot meghaladó növekedéssel indult a kereskedés a tengerentúlon is. A javulást a Dell és az Apple Computerről szóló kedvező hírek, valamint a februári munkanélküliségi adatok segítették. John Snow amerikai pénzügyminiszter „jó hírnek” nevezte a gazdaság számára, hogy a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma februárban nőtt. Késő délután a Dow Jones és a Nasdaq fej fej mellett erősödött, értékük 0,75 százalékos plusz körül mozgott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.