Határozatlan befektetők

Erőtlen emelkedési próbálkozás, mérsékelt siker – ezekkel a szavakkal lehetett a hét utolsó előtti napjának pesti tőzsdei kereskedését jellemezni. A BUX 4 ponttal nyitott előző szintje felett, majd az index délelőtt határozott erősödéssel átlépte a 17 ezer pontos határt is, de az eladók túlsúlya zárásra 29,16 pontos gyengülést okozott. Üzleti körökben jelezték, hogy a visszaesési irány hosszú távon nem fog megváltozni. A nap nyertese a TVK lett 6,19 százalékos drágulásával, a vezető részvények közül egyedül a Richternek sikerült drágulnia.

2005. 03. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napközben tegnap emelkedett, majd zárásra előző szintje alá esett a BUX. A nyitáskor már javulóban lévő index 17 095 pontig erősödött, de a kereskedés végén az eladók megjelenésének hatására 29,16 ponttal gyengült a hazai tőzsdei indikátor. A forgalom 27 milliárd forintra nőtt. Valójában a trend nem változott meg, csupán néhány részvény esetében jelentek meg a vevők, de ezek nem voltak számottevőek, ezt mutatta a vezető részvények többségének visszaesése is. A Mol 190 forinttal, az OTP 35 forinttal lett olcsóbb, a Matáv ára nem változott. A Richter viszont 500 forinttal erősödött, hasonlóan javult a 40 forinttal felértékelődő Egis is. Néhány kisforgalmú részvény az események sodrásával ellentétesen „evickélt”, ilyen volt a még mindig privatizációs „mámorban úszó” Antenna Hungária, a BorsodChem és az FHB is. A műsorszóró 80 forinttal, a vegyipari cég 60 forinttal, a jelzálogbank részvényei 195 forinttal drágultak. A nap nyertese a TVK lett 6,19 százalékos megugrással. Az OTP háza tájáról olyan információk szivárogtak ki, hogy a bank törökországi tárgyalásokat folytat. A portfolio.hu és a Budapest Business Journal információi szerint az OTP menedzsmentje megbeszéléseket folytatott a Denizbank vezetőivel, de megállapodás még nem született. A török Denizbank befektetői kapcsolattartója azt közölte, hogy információi szerint az OTP az összes szóba jöhető bankot végiglátogatta. Az igazgató azt is jelezte, hogy az OTP vélhetően látogatást tett az olasz Banca Intesa és a Socgen célpontjai között is szereplő Disbanknál, a nagy valószínűséggel nem eladó Oyak Banknál és a Finansbanknál is – írta a portfolio.hu.
A forint a BÉT zárásakor erősödést jelzett, az euróval 247,05– 247,25 forinton kereskedtek, 60 fillérrel gyengébben a szerdai, 247,65–247,75 forintos árfolyamnál. A forint 12,47 százalékon állt a beavatkozási sáv erős oldalán, 19 bázisponttal erősebben a korábbi helyzeténél. Az elemzők azt nyilatkozták, hogy az ünnep után várhatóan kamatcsökkenést jelenthet be az MNB, ennek esélye igen valószínű, így a piaci szereplők a következő napon erre készülhetnek majd fel.
A magyar tőzsdei eseményekkel ellentétesen mozogtak a nagy nemzetközi értékpapírpiacok. Tokióban a Nikkei 225 index 0,06 százalékkal erősödött. A DAX 0,61 százalékot, az FTSE 0,25 százalékot javult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.