időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Két párt is vizsgálná a tokaji cégügyeket

Farkas Melinda
2005.03.21. 00:00

Az MSZP és a Fidesz is parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Tokaj Kereskedőház Rt. körüli ügyek miatt. Az MSZP frakcióelnökségének közleményében az áll: nem kielégítő Orbán Viktor nyilatkozata, és az ügy tisztázására vizsgálóbizottságot kell felállítani. A szocialisták arra kíváncsiak, hogy állami pénzek szerepet játszottak-e az Orbán-féle szőlőbirtokok növelésében, illetve hogy milyen kapcsolatban állt a családi vállalkozás az állami tulajdonú kereskedőházzal?
Répássy Róbert (Fidesz) szerint az Orbán-kormány soha sem akarta eladni a Tokaj Kereskedőházat, a cég privatizációjáról a Medgyessy– Gyurcsány-kormány döntött. Hozzátette: első lépésként áron alul eladták a Forrás Rt.-t Leisztinger Tamásnak, a miniszterelnök milliárdos üzlettársának, aki ezzel megszerezte a kereskedőház közel 25 százalékát. Hozzátette: Leisztinger ráadásul elővásárlási jogot kapott a cég fennmaradó részére. A párt vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a részvénytársaság magánosítása ügyében.
Korábban megírtuk, hogy az Élet és Irodalom című hetilap jegyzőkönyvekre hivatkozva azt állította: Orbán Viktor miniszterelnökként részt vett az akkor még felesége által is tulajdonolt Szárazhegy Dűlő-Sárazsadány Tokaj-hegyalja Kft. taggyűlésén, és ott azt mondta, hogy a forgácsokat le lehet választani a Tokaj Kereskedőházról. Répássy kijelentette: Orbán Viktor soha semmilyen társasági taggyűlésen nem vett részt, és így arról jegyzőkönyv sem készülhetett. A volt miniszterelnök pert indít Lendvai Ildikó ellen. Az MSZP frakcióvezetője többek között korrupciógyanúról és Orbán kettős szerepéről beszélt. Répássy ugyanakkor nem tud arról, hogy a volt miniszterelnök beperelné a cikket közlő hetilapot is. A képviselő ezt úgy magyarázta: Orbán politikai ellenfele nem az újság, hanem az MSZP, és a támadás hátterében is a szocialistákat sejtik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.