Változatos kereskedés

Hullámzó árfolyammozgás jellemezte a tegnapi pesti kereskedést, a BUX 47 pontos emelkedéssel nyitott, de az első két óra elteltét követve átesett az előző záró szintjét jelző határvonalon. <br/>A napközben 207 pontos mínuszt is felhalmozó index végül 18,96 pontos csökkenéssel zárt. A piaccal együtt mozgott a legnagyobb forgalmú papír, az OTP, mely végül 92 forintos gyengülést mutatva lépett a partvonalon túlra. Hiába jelzett drágulást a Matáv, a Richter és a BorsodChem, a parkett nem tudta kikerülni a Mol és az OTP erodáló hatását.

2005. 03. 04. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megosztott vezető részvények, változatos árfolyam-ingadozás volt jellemző a tegnapi Deák Ferenc utcai kereskedésre. A BUX a nyitáskor elért pluszt hamar leadta, és még a délelőtt folyamán 17 575,89 pontos napi mélypontjára zuhant. A negatív tartományból az index ugyan délután kilábalt, de a Mol és az OTP piacán jelentkező eladók olyan erős nyomást gyakoroltak a parkettre, ami újabb árfolyameséshez vezetett. A BUX végül 17 763,79 ponton, 18,96 ponttal előző szintje alatt landolt.
A mérsékelt visszaesést a dráguló Matáv-, Egis-, Richter- és BorsodChem-részvények tompították. A forgalmi indikátor 26,4 milliárd forintot jelzett, ebből 12,7 milliárd forintnyit a 92 forinttal csökkenő árú OTP-re kötöttek. A Mol hétmilliárd forintos adás-vételi szint mellett 115 forinttal gyengült. Elemzők szerint a növekvő forgalom és a visszaesések azt mutatják, hogy talán tényleg megfordult a hónapokig tartó növekedési irány. A szakértők véleményével ellentétes mozgást jelzett viszont a Matáv árfolyama, mely 26 forinttal 941 forintra emelkedett. A szakemberek a Matáv esetében a Standard&Poor’s (S&P) felminősítésével magyarázták a távközlési részvények drágulását. A Matáv besorolásán az anyavállalat Deutsche Telekom adósságainak felminősítésével párhuzamosan javított a hitelminősítő. Az utóbbi két évben végrehajtott rendkívül gyors adósságcsökkentés miatt visszaemelte az elsőrendű befektetői szintre a Deutsche Telekom hosszú távú adósságának kockázati besorolását a Standard& Poor’s, amely egy közleményben a Matávnak a felminősítését is bejelentette. Az S&P két külön bejelentése szerint a Deutsche Telekom és a Matáv adósi minősítése az eddigi, spekulatív elemeket is tartalmazó közepes befektetői „BBB plusz”-ról egyaránt „A mínusz”-ra javult, ami az elsőrendű befektetői kategória alapfoka. Nem okozott meglepetést az OTP-papírok gyengülésének fényében a 200 forinttal mérséklődő árú FHB, sőt a tegnapi napon az eredményeire magyarázatot adó Globus sem. A konzervipari cég részvényei 23 forinttal lettek olcsóbbak.
Újabb emelkedés tarkította a legnagyobb ázsiai tőzsdét, a Nikkeit. A hat napja javuló 225 vezető részvényt jegyző index 0,36 százalékkal erősödött. A szakértők azt nyilatkozták, hogy a befektetők a vállalati eredményekben bízva vásárolták a részvényeket. Ezt támasztotta alá, hogy a Nippon Steel és a JFE Holdings acélipari konszernek az elemzői várakozásokat is meghaladó szintre javították a folyó pénzügyi évre vonatkozó előrejelzésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.