A Matáv még kitartott

A szerdai komolyabb tőkekivonás után tovább gyengült tegnap a Budapesti Értéktőzsde indikátora, a BUX. A reggeli hirtelen emelkedést követve beesett az index, s a kereskedés teljes hosszában gyengült, végül 1,55 százalékkal zárt előző értéke alatt. A 15 milliárd forintos forgalom és a vezető részvények áraiban bekövetkezett csökkenés – mely alól a Matáv jelentett kivételt – mélyre rántotta az indikátort. A tokiói Nikkei 225 index 0,03 százalékos nyereséggel zárt, és hasonlóan minimális elmozdulást mutattak a vezető európai indexek is. A forint piacán komoly gyengülést lehetett tapasztalni, a hazai fizetőeszköz 252,40 forintig zuhant.

2005. 04. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzetközi behatások ellenére tegnap tovább folyt a Budapesti Értéktőzsdén a profitkivonás, a nyereséget realizáló befektetők nemcsak a magyar, hanem a lengyel és a cseh piacokon is eladási hullámot gerjesztettek. A BUX a nyitáskor 23 ponttal állt előző szintje alatt, majd egy korrekciós próbálkozást követve a negatív térfélre zuhant át. A kereskedés legnagyobb részében gyengülő BUX a zárás pillanataiban egyre mélyebbre csúszott, végül 16 535,40 ponton, 260,76 ponttal csökkenve állapodott meg. Az 1,55 százalékos indexbeni csökkenés a Mol, az OTP és a Richter vezényletével zajlott le. A befektetők a jelentős hasznot felhalmozó árú papírokat tartós eladási nyomás alatt tartják – nyilatkozta néhány spekuláns a kereskedés végét követve. A 15 milliárd forintos forgalom még mindig azt jelezte, hogy a tőkeátcsoportosítás nem állt meg. A Mol ára 3,08, az OTP-é 1,81, a Richteré kereken két százalékkal csökkent. A csökkenő trenddel szemben haladó Matáv kurzusa 1,79 százalékot erősödött.
A kis forgalmú részvények piacán is az eladók voltak túlsúlyban, a BorsodChem egy, az Egis 250, az FHB 300 forinttal lett olcsóbb. Drágult viszont 75 forinttal a TVK, és 10 forinttal az Antenna Hungária.
Elemzők a mai napra határozott emelkedést jósolnak, de hozzátették, hogy a nemzetközi értékpapírpiacokról érkező esetleges negatív nyomás még akár lefelé is fordíthatja a BUX „kormányát”.
A tegnapi bankközi devizapiaci kereskedés igen meglepően zajlott, mivel a forint már reggel átlépte a 252 forint/eurós határt, s a nap végig fenntartotta ezt a szintet. A tíz hónapos mélypontjára zuhanó forint azt mutatta, hogy a devizapiacon is átrendeződés folyt.
Árcsökkenés zajlott le a varsói és a prágai tőzsdéken is, ami azt jelezte, hogy a kelet-közép-európai régióból folyamatosan távozik a mozgó tőke. Tokióban csupán 0,03 százalékot javult a Nikkei 225 index értéke. A nagyságra második japán elektronikai csoport, a Toshiba 154,81 milliárd jenes üzemi eredményt jelentett az áprilissal zárult pénzügyi évéről, 11,3 százalékkal kisebbet az előző évi 174,59 milliárdnál, elmaradva a cég saját januári előrejelzésétől is, amely 160 milliárd jenről szólt. A visszaesés a memórialapkák vártnál meredekebb áresésének következménye.
Európában a vezető indikátorok a reggeli emelkedéseket követve árfolyamesést mutattak, a FTSE 0,11 százalékot javult, míg a DAX 0,13 százalékkal gyengült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.