Blairnek rosszul jött a Rover bukása

2005. 04. 18. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megváltoztathatja a május 5-re esedékes brit parlamenti választások kimenetelét az idén százéves MG Rover napokban történt összeomlása. Az utolsó, még brit kézben lévő autógyár egyetlen lehetséges befektetőjelöltje, a kínai Shanghai Automotive Industry Corporation ugyanis elállt a jó ideje haldokló vállalat megvételétől.
A Birmingham közelében lévő üzemben hatezren dolgoztak, melyek közül az első menetben 5300 alkalmazottnak mondanak fel. Emellett a helyi beszállítóknál dolgozó 18 ezer alkalmazott állása is veszélybe került.
Tony Blair kormányfő, a Labour Party (Munkáspárt) vezetője még péntek este a helyszínre utazott, és bejelentette: a kormány 150 millió fontos (54 milliárd forint) segélycsomagot állított öszsze. Ebből jut a végkielégítésekre, az elbocsátottak átképzésére, a beszállítók követeléseinek kielégítésére és a Birmingham környéki, eddig főleg a Rover által eltartott ipar szerkezetátalakítására.
Nagy-Britannia egyik jelképének összeomlása és a több ezer ember hirtelen jött munkanélkülisége valószínűleg az utolsó dolog, amit a brit miniszterelnök a választások hajnalán kívánt – írja a BBC. Az ügy azért is kényes Tony Blair és pénzügyminisztere, Gordon Brown számára, mert a gazdaság megerősítése volt kampányuk eddigi egyik legfőbb üzenete. A saját érdemüknek tartott és gyakran hangoztatott alacsony munkanélküliségi ráta és gazdasági stabilitás ezúttal nem fog meggyőzően hatni az állásukat vesztetteknek, a beszállítóknak és a Rover autók tulajdonosainak, nem beszélve arról a nyolcszázötven dolgozóról, akiket a coventryi Peugeot gyártól való elbocsátás veszélye fenyeget. A közép-angliai Midlands környéke ráadásul nem baloldali szavazóiról híres, így a 646 parlamenti székből tizenöt könynyen eleshet.
Felvetődik az a kérdés is, hogy a Munkáspárt megtett-e mindent annak érdekében, hogy a tartozásokkal és súlyos veszteségekkel sújtott Rover fennmaradjon, illetve garantáltak-e elegendő pénzügyi biztonságot a kínai vállalat számára.
A brit lapokban közölt közvélemény-kutatások egyelőre támogatottsági előnyt mutatnak a kormányzó Munkáspártnak, így a nyolc éve hatalmon lévő Labourtól aligha lehet elvenni az egymás utáni harmadik választási győzelmet. A Sunday Telegraph közvélemény-kutatása szerint a választók a Munkáspártot minden sarkalatos belpolitikai és gazdasági kérdésben a konzervatívok elé helyezik.



Az al-Kaida a kampányban. A Konzervatív Párt választási kampányának egyik legfontosabb érve, hogy a munkáspárti kormány nem gondoskodik az országa biztonságáról, bevándorlási politikája rendszertelen, ezért nem nyújt kellő védelmet a beszivárgó terroristák ellen. Londonban a Központi Bűnügyi Bíróság újabb 17 évi börtönbüntetéssel sújtotta Kamel Burgasz 32 éves algériai terroristát, akit tavaly júniusban már életfogytiglani börtönre ítéltek Stephen Oake brit rendőr meggyilkolásáért. A bíróságon egy év alatt tartott több tárgyalás fényt vetett arra, hogy Kamel Burgasz terrorcselekmények elkövetésére jött Algériából Angliába mint illegális menedékkérő. Már 2002 júliusában letartóztatták, amikor lopni próbált egy üzletben, de a rendőrbíróság csak 70 font pénzbírságot szabott ki rá. Igaz, hogy felhívták a bevándorlási hatóságok figyelmét is Burgaszra, de senkinek sem volt ideje, hogy kihallgassa. A tárgyalások során az is kiviláglott, hogy Burgasz ricinnel sorozatos mérgezésekre készült, gépkocsik kilincsét, üzletekben fogkeféket és bőrápoló szereket akart megmérgezni olyan méreggel, amelyből egy gramm felhasználásával akár 80 ezer embert is meg lehet gyilkolni. Burgasz terveit meghiúsították, amikor londoni tartózkodási helyén megtalálták a terrorcselekmények elkövetéséhez szükséges felszerelést és mérgeket, őt magát pedig sikerült kézre keríteni, ügye azonban a kampányban azt hivatott bizonyítani, hogy a kormány nem őrködik eléggé a lakosság biztonsága fölött. (J. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.