időjárás 15°C Malvin 2022. október 1.
logo

Brüsszelben még bízhatunk

Munkatársunktól
2005.04.26. 23:00

Holnap dönt véglegesen az Európai Bizottság arról, milyen eljárást alkalmazzanak a kínai textildömping ügyében. Mivel Franciaország gyorsított vizsgálat lefolytatását kéri, részben vagy egészben akár már hatvan nap múlva is visszaállíthatják az ázsiai ország könnyűipari termékei elől január elsején eltörölt behozatali korlátot.
Bár a kínai tömegtermelés ellen legélénkebben Olaszország és Franciaország tiltakozik, egy esetleges korlátozás alighanem a magyar könnyűipari vállalkozók számára is mentőövet jelentene. Ráadásul úgy tűnik, hogy az ágazat sokkal inkább bízhat Brüsszel fellépésében. Az országgyűlési képviselőink elé hosszú késlekedés után nemrégiben beterjesztett gazdasági minisztériumi javaslatcsomag ugyanis annak ellenére sem tükröz határozott segítő szándékot, hogy az többpárti, konkrét elképzelések nyomán született.
Mint arról már beszámoltunk, a határozati javaslat tavaly ősszel indult útjára két szocialista, egy MDF-es és egy fideszes országgyűlési képviselő jóvoltából. Ebben egyebek mellett az állt: a kormány adókedvezményekkel, a vámszabályok megváltoztatásával és munkahelyteremtő támogatásokkal segítse az ágazatot. A kabinet azonban úgy vélte, nem adhat speciális segítséget a könnyűiparnak, ezért a szakbizottságoknak kiküldött javaslatterv ugyancsak kilúgozottnak mondható. Információink szerint mindössze a már amúgy is ismert pályázatok jobb kihasználására és a technológiaváltás elősegítésére koncentrál, de a hagyományos termékek további hazai gyártásának fenntartásáról gyakorlatilag lemond.
Egyelőre nem tudni, hogy Brüsszel fellépése mennyire lesz határozott Kína ellen. Az ázsiai ország mindenesetre élénken tiltakozik, és kész arra, hogy hasonló lépéseket tegyen az EU irányába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.