Erősödés a börzén

Korábbi elemzői várakozásokkal összhangban mozgott tegnap a Budapesti Értéktőzsde részvényeit jegyző index, a BUX árfolyama. A nyitástól kezdődően javulóban lévő indexre csupán a magyar piac iránt érdeklődő vásárlói nyomás hatott, az elemzők azt nyilatkozták, hogy a múlt pénteken kezdődött korrekció tovább tartott a tegnapi nap folyamán is. A magas forgalom mellett dráguló vezető részvények azt jelezték, hogy a piac ezúttal határozottan az emelkedő irányt vette fel. A nap nyertese a 4,9 százalékkal 17 ezer forintra dráguló Mol lett.

2005. 04. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a nap elején úgy nézett ki, hogy akár folytatódhat a pénteken elindult emelkedési trend. A korrekcióra várakozó piaci szereplők némileg meglepődhettek, hiszen a növekedési irány reggel még nem volt olyan határozott, mint amit záráskor tapasztalhattak a befektetők. A 128 pontos pluszban nyitó index egy százpontos megtorpanást követve tartósan erősödni kezdett, és zárásakor csupán a kereskedés végét jelző gongszó szakította meg a növekedést. Végül a javulás olyan erősen hatott a piacra, hogy napi csúcsa közelében, 502,64 pontot megugorva, 17 123,90 ponton zárt a BUX. A forgalom meghaladta a 21 milliárd forintos határt, ebből a nap nyertese címet kiérdemlő Mol-papírokra 8,26 milliárd forintnyi üzlet született. Az olajipari részvények 800 forinttal drágultak. A blue chipek sorából a Matáv két forinttal, az OTP 269 forinttal, a Richter 450 forinttal erősödött.
Az OTP-ről a múlt héten olyan hírek jelentek meg, hogy a társaság akár meg is vásárolhatja a török Denizbankot. Később a pletykát mind az OTP, mind a török pénzintézet cáfolta. Tegnap a Milliyet török napilap arról cikkezett, hogy a cáfolatok ellenére az OTP és a Denizbankot tulajdonló Zorlu-csoport tárgyalásokat folytat – írta a portfolio.hu, hivatkozva a HSBC tegnap reggeli törökországi jelentésében foglaltakra. A kis kapitalizációjú papírokat jegyző Bumix indikátor 4,96 ponttal erősödött. A legnagyobb növekedési hatást az Antenna Hungária, a Rába és a TVK javuló trendje segítette. A gyengülő részvények közül a legnagyobb áresést az FHB szenvedte el. A piac a jegybank negyedszázalékos kamatcsökkentésére nem reagált.
A bankközi devizapiacon napközben az eurót 250 forint fölött is jegyezték, de az MNB kamatcsökkentése után a piac lenyugodott, s a forint visszaerősödött korábbi szintjére.

Módosulhat a tőkepiaci törvény. A leglényegesebb változtatás a bennfentes kereskedelem témáját érintheti. A pénzügyminiszter által a törvényhozásnak benyújtott törvénymódosító javaslat kibővíti a bennfentes kereskedelem, a bennfentes személy és a piacbefolyásolás meghatározását. A bennfentes kereskedelemmel foglalkozó hatodik rész hatálya alól a törvénymódosító javaslat kiveszi a Magyar Nemzeti Bankot, az Államadósság Kezelő Központot, a központi bankok európai rendszerét olyan ügyletek vonatkozásában, amelyeket a monetáris, az árfolyam- vagy az államadósság-kezelési politika részeként hajtanak végre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.