időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Gyászolnak Nagybecskereken

2005.04.18. 23:00

Gyásznapot tartottak tegnap a délvidéki Nagybecskereken a település mellett, a Tiszán hullámsírba veszett tizenhat áldozat emlékére. A mentőalakulatok egyelőre sikertelenül próbálják kiemelni a megáradt folyóból azt a buszt, amely a zsablyai hídról péntek este a vízbe zuhant. Magyar búvárok is segítenek a holttestek felhozatalában.

Magyarországról is érkezik segítség, hogy felkutassák a délvidéki Nagybecskereknél péntek este a Tiszába zuhant busz utasainak a holttestét a megáradt, a mentők számára is életveszélyessé vált folyóban. A Beta hírügynökség úgy tudja, hogy a pécsi búváregyesületek három tagja a zsablyai Tisza-hídon van, de Miskolcról is ajánlottak fel segítséget, mentőkutyákkal vennének részt a kutatásban.
Az áldozatok számáról nincs újabb adat. Hivatalosan hárman vesztették életüket a péntek esti szerencsétlenségben, az egyik közülük magyar, a magyarittabéi Bence János. Tizenhárman eltűntek, és arra már nincs remény, hogy közülük valaki életben lenne. Ennek ellenére ismételten átfésülik a part menti vizeket, az elárasztott árterületeket a környéken lakók segítségével. Nem erősítették meg a sajtóinformációkat, amelyek szerint nyolc – a B92 szerint „talán kilenc” – utas élte túl a szerencsétlenséget. A közzétett lista csak hét nevet tartalmaz. Szintén nincs biztos adat arról sem, hogy hányan voltak a buszon. A szakértők szerint ugyanis az erős sodrás ki is vihette a buszból az áldozatok holttestét, hiszen a karosszéria is megrongálódott, s mivel nagyon mélyen van, nincs rá esély, hogy a holttestek feljöjjenek a felszínre. Az újvidéki Dnevnik napilap szerint nincs kizárva, hogy a holttestek még napokig a vízben maradnak.
A roncsok kiemelését a vasárnapi kétszeri kudarc után egy időre abbahagyták. Az első próbálkozáskor elszakadt a vontatóhajó drótkötele, másodszor a busz karosszériája szakadt ki, amelyhez a búvárok az acélsodronyokat erősítették. Nem sikerült a járművet kivontatni a part közelébe sem. A busz így a folyó fenekén maradt, legkevesebb 18 méter mélyen, a fősodrásban. Ezután a partról, illetve a hídról is próbálkoznak majd, a hadsereg közreműködésével, de a hajógyár emelőit is igénybe vehetik. A mentőalakulatok minden tőlük telhetőt megtesznek – nyilatkozta az egyik búvár. Erről szeretnék meggyőzni az áldozatok hozzátartozóit is. A zsablyai hídon ugyanis kisebb tömeg verődött össze. Egy időre az átkelőt is lezárták.
Nagybecskereken tegnap gyásznapot tartottak, lemondtak minden nyilvános összejövetelt, és mára halasztották az 55. vajdasági színháztalálkozó megnyitóját is. Közben vizsgálati fogságba helyezték azt a kamionvezetőt, aki szabálytalan előzésével előidézte a tragédiát.Ütközés Oroszországban. Tehervonattal ütközött egy menetrend szerint közlekedő autóbusz – helyi idő szerint – tegnap reggel Oroszország távol-keleti, amúri régiójában – adta hírül az AP. A szerencsétlenségben heten vesztették életüket, tizennyolcan pedig megsérültek. Szakértők szerint az okozta a tragédiát, hogy a busz vezetője nem vette figyelembe a sorompó nélküli vasúti átkelőnél a piros jelzést – közölte Marina Zhukova, az orosz vészhelyzetek minisztériumának munkatársa. A balesetben a busz vezetője és a jármű hat utasa vesztette életét. A sérülteket a közeli település kórházában ápolják. (G. B.)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.