időjárás 11°C Ferenc 2022. október 4.
logo

Hárompárti jelölést javasol az MDF

Munkatársainktól
2005.04.22. 23:00

Hárompárti, Fidesz–MDF–SZDSZ-es támogatású államfőjelöltre tett javaslatot a demokrata fórum elnöke. A párt Sólyom Lászlót javasolja államfőnek. Az SZDSZ szerint nincs értelme hárompárti jelölésnek, ellenben négypárti egyeztetést javasolt. A Fidesz a szimpátiaszavazástól teszi függővé a kérdést, az MSZP-nek pedig továbbra is Szili Katalin a jelöltje.

Tegnap először nevezett meg hivatalosan olyan személyt az MDF, akit köztársasági elnöknek javasol. A fórum Sólyom Lászlót, az Alkotmánybíróság egykori elnökét szeretné látni az államfői székben, és azt javasolja, hogy a három rendszerváltó párt, a Fidesz, az SZDSZ és az MDF közösen jelöljön elnököt. Dávid Ibolya pártelnök elmondta, ha a másik két párt részéről más, nagy tekintélyű rendszerváltó demokrata jelöltet támogat, aki nem kötődik az állampárti múlthoz és a politika világához, az MDF kész az egyeztetésre.
A hárompárti jelölésre vonatkozó javaslatról szólva Fodor Gábor SZDSZ-es képviselő azt mondta: a felvetést érdemes megfontolni. Sándor Klára SZDSZ-es ügyvivő, a párt tárgyalódelegációjának tagja viszont arról beszélt, hogy a négy parlamenti pártnak kellene megegyeznie a köztársasági elnök személyéről. Horn Gábor szabad demokrata képviselő szerint is arra kellene kísérletet tenni, hogy az új államfő az MSZP mellett a liberálisok és a konzervatív oldal támogatását is bírja. Dávid Ibolya felvetéséről ugyanakkor azt közölte az MTI-nek: „Ugyanúgy, ahogy nincs értelme annak, hogy egy párt – az MSZP erre tett kísérletet – saját maga tegyen köztársaságielnök-jelölést, ugyanúgy nem látjuk értelmét, hogy másik három egy történelmi helyzetre hivatkozva próbálkozzon ezzel.” Az SZDSZ-frakció egy jelentős része várhatóan megszavazná Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek.
Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője kijelentette: pártja szimpátiaszavazáson kéri ki az emberek véleményét arról, hogy ki lenne alkalmas az államfői posztra, ezért csak annak lezárta után alakítják majd ki álláspontjukat a kérdésben.
– Ha az SZDSZ-nek és a konzervatívoknak volt lehetőségük államfőt jelölni, akkor a szocialistáktól sem vitatható el az a jog, hogy saját köztársaságielnök-jelöltet indítsanak – nyilatkozta lapunknak Kiss Péter kancelláriaminiszter. Hozzáfűzte: egyetért azzal, hogy a leendő államfő minél szélesebb támogatást élvezzen, és üdvözli, hogy ilyen irányú gondolatokat fogalmaztak meg az SZDSZ, illetve az MDF politikusai is. Mint mondta, szerencsés lenne, ha az új államfő olyan külföldi és hazai legitimációt élvezne, mint amilyennel Göncz Árpád rendelkezett. Hangsúlyozta, a szocialistákat köti a kongresszus döntése.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.